Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής: «Όλη η πόλη μια γιορτή - Χριστούγεννα 2018»

Χριστουγεννιάτικη βραδιά κλασικής μουσικής, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στη πλατεία Καρύτση στην Αθήνα.

Η εκδήλωση με τίτλο «Όλη η πόλη μια γιορτή - Χριστούγεννα 2018», πραγματοποιήθηκε με σκοπό να τιμηθεί το σεπτό πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερωνύμου, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση και ευαρεστήθηκε στο άκουσμα της μουσικής και των τραγουδιών.

Video: Όλη η πόλη μία γιορτή

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «η πίστη μας, ο Χριστιανισμός μας πέρα από όλα τα πνευματικά μηνύματα που στέλνει στις καρδιές μας, δημιουργεί πολιτισμό. Κι αυτό πολλές φορές το ξεχνάμε.

Ο πολιτισμός είναι στολίδι της ψυχής μας και εκφράζεται με πολλούς τρόπους, όπως με την αρχιτεκτονική, την διακόσμηση, αλλά αυτό που μιλάει περισσότερο στην ψυχή μας είναι η μουσική. Απόψε, λοιπόν, όλα αυτά τα παιδιά με τους δασκάλους τους κατάφεραν να μας ανεβάσουν ψηλά και τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας».

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε την πρωτοβουλία και την επιθυμία των μαθητών να ασχοληθούν με την μουσική, ενώ επεσήμανε, πως «όταν αφαιρέσεις από τον άνθρωπο τον πολιτισμό και την ψυχή του γίνεται σάρκα και τότε έρχεται η τραγωδία και η αποτυχία», ενώ υπογράμμισε ότι «τέτοιες προσπάθειες είναι τα εμβόλια που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας και στην κοινωνία».

Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε, ακόμη, ότι «αφού ο Θεός βοήθησε και έγιναν πολλά πράγματα που αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα, τον πόνο, την πείνα και την δυστυχία», αποκαλύπτοντας, μάλιστα, πως στις αρχές Φεβρουαρίου θα εγκαινιαστεί και το νέο κέντρο Γηριατρικής, «περισσεύει χρόνος για να αφιερωθούμε σε αντίστοιχα έργα» και ανέφερε ότι «σε λίγο θα είναι έτοιμη η μουσική ακαδημία και θα γίνουν γρήγορα τα εγκαίνια.

Εκεί θα είναι ο χώρος της μαθητείας και της προσφυγής σε όλους εκείνους που ασχολούνται με την μουσική, είτε είναι παραδοσιακή, είτε βυζαντινή, είτε ευρωπαϊκή. Έτσι, όλοι μαζί χωρίς να περιφρονούμε το χθες, χωρίς να είμαστε αγκυλωμένοι στο σήμερα, να βλέπουμε και το αύριο που έρχεται, για να μπορούμε να περιμένουμε καλύτερη ζωή».

Επίσης, ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο Νάκο καθώς και τους λοιπούς συντελεστές για την εξαίρετη εμφάνισή τους. Της εκδήλωσης προηγήθηκε το θερμό καλωσόρισμα από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος π. Ειρηναίο Νάκο, προς τον Μακαριώτατο,

«Είμαστε σήμερα σε αυτόν εδώ τον όμορφο χώρο του φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός, σε μια ιστορική αίθουσα για να συνεορτάσουμε όλοι μαζί αυτήν την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, της Γέννησης του Θεανθρώπου, όμως δεν θα την συνεορτάσουμε με τον συνηθισμένο τρόπο, με ύμνους Εκκλησιαστικούς, μιας που ούτως ή άλλως κατά την διάρκεια των ημερών ήδη έχουν γίνει αρκετές συναυλίες Β.Μ. και θα γίνουν και ακόμα περισσότερες - εμείς - είπαμε να πρωτοτυπήσουμε και να μην σας ψάλλουμε αλλά να σας τραγουδήσουμε τραγούδια μέσα από την υπέροχη μουσική πανδαισία της κλασσικής μουσικής και όχι μόνο, τραγούδια μέσα από τα παιδικά μας χρόνια που όλοι μας τα έχουμε τραγουδήσει, και μάλιστα ακούγοντας αυτά τα υπέροχα μελωδήματα από υπέροχες φωνές τόσο της υπεροχής ερμηνεύτριας Μαρίνας Ρετσκάλοβα, όσο και του υπέροχου τενόρου Ιωάννη Χριστόπουλου πρωταγωνιστού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αθηνών και αγαπητού μου φίλου, και όλα αυτά με την συνοδεία της υπεροχής νεανικής συμφωνικής ορχήστρας της Μαέστρου Νίνας Πατρικίδου την οποίαν ορχήστρα εσείς ο ίδιος Μακαριώτατε και η Αρχιεπισκοπή γενικότερα έχετε αγκαλιάσει με πολύ αγάπη και ζεστασιά.

Και δεν είναι μία απλή συμφωνική ορχήστρα αλλά έχει μία ιδιαιτερότητα, ο π. Συμεών γνωρίζει καλύτερα από εμένα, και η ιδιαιτερότητα αυτή είναι ότι η δομή των προσώπων μεταβάλλεται συνέχεια δηλαδή έρχονται νέα μικρά παιδάκια και μεγαλώνουν μουσικά μέσα σε αυτή την ορχήστρα και βγαίνουν έτοιμοι και ολοκληρωμένοι μουσικοί, είναι εν ολίγοις η μαέστρος κ. Πατρικίδου, η μητέρα και τα δικά της παιδιά.

Όλοι εμείς λοιπόν και ιδιαιτέρως αυτά τα παιδιά είμαστε εδώ γιατί αναγνωρίζουμε Μακαριώτατε, στο πρόσωπο Σας τον πατέρα μας, που μέσα σε καιρούς όπου κυριαρχεί η υπερβολική βουή, η φασαρία, μέσα σε καιρούς που επικρατεί μια θαλασσοταραχή, εσείς ως γνήσιος καπετάνιος οδηγείτε το πλοίο της Ελλαδικής Εκκλησίας και της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής σε ήρεμα νερά, χωρίς φωνές, χωρίς Βουητά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς φανφάρες, αλλά με ηρεμία, με ταπεινότητα, με διάκριση και ταυτόχρονα σταθερότητα και πυγμή όπου χρειάζεται, και όλοι εμείς τα δικά σας παιδιά το ξέρουμε πολύ καλύτερα από τον καθένα ότι μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε πολλά, γιατί η αλήθεια δεν χρειάζεται φασαρία για να ακουστεί δεν χρειάζεται βουή και δύναμη ή διαφήμιση, η αλήθεια πάντα ακούγεται, μόνο χρειάζεται καμιά φορά κάποιος να ψάξει λίγο περισσότερο για να την βρει.

Γι’ αυτό, λοιπόν Μακαριώτατε, αυτή η βραδιά είναι αφιερωμένη σε Σας, καθότι γνωρίζουμε ότι είστε λάτρης του μουσικού πολιτισμού, της βυζαντινής αλλά και της ευρωπαϊκής μουσικής και των όμορφων ακουσμάτων, είμαστε εδώ για να σας αφιερώσουμε σε εσάς και σε όλους τους συνδαιτυμόνες μια υπέροχη βραδιά, την δική σας βραδιά για τα δέκα έτη τα οποία είστε στον θρόνο της ελλαδικής εκκλησίας και να σας ευχαριστήσουμε, και εγώ προσωπικά, για την εμπιστοσύνη Σας.

Θα μου επιτρέψετε όμως να ευχαριστήσω και τον ΄Αγιο Πρωτοσύγκελό μας τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών για την αμέριστη βοήθεια του, αλλά και όλους όσους εκοπίασαν για την σημερινή εκδήλωση τόσο την κ. Στάθη εκ μέρους του φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός για την άψογη συνεργασία μας, το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος Βυζαντινής κ Παραδοσιακής Μουσικής και ιδιαιτέρως τον κ. Θεοδωρόπουλο τον ταμία μας, τους αγαπητούς μου συναδέλφους στη σχολή τόσο του Βυζαντινού όσο και του παραδοσιακού τμήματος που τους βλέπω και εδώ τον κ. Αγγελίδη τον κ. Δεμελή, την γραμματέα του ιδρύματος την κ. Πολίτη για τον άψογο σχεδιασμό, τον συνεργάτη μας κύριο Νεκτάριο Παυλάκη, τους γραμματείς της σχολής κ. Πεφάνη και κ. Ραφτόπουλο, τους επίσης εθελοντές συνεργάτες μας, κύριο Γιαννούδη και κ. Σπορδίλη».

Η μουσική βραδιά περιελάμβανε κλασικά συμφωνικά θέματα, γνωστές άριες και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, μεγάλων συνθετών όπως G.Puccini, F.Schubert, A.Lara, E.di Capua, G.Rossini, A.Aliabief, F.Gruber & J.Mohr κτλ.

Τά μουσικά θέματα θα αποδόθηκαν με εξαιρετικό τρόπο απο τους μονωδούς: Ειρηναίο Νάκο, Βαρύτονο, την διεθνούς φήμης Υψίφωνο (Soprano), Μarina Rechkalova και τόν καλλικέλαδο Tενόρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Ιωάννη Χριστόπουλο.

Η μουσική ερμηνεύθηκε με απόλυτη επιτυχία απο την Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα της καταξιωμένης Μαέστρου κ. Νίνας Πατρικίδου και τα παιδιά απέδωσαν με επαγγελματικό και ποιοτικό τρόπο τις υψηλές συνθέσεις. Να σημειωθεί οτι η ορχήστρα της κας. Νίνας Πατρικίδου τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στην μουσική βραδιά παρέστησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ.Συμεών, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,ο Μητροπολιτης Γουϊνέας κ.Γεώργιος, ο μορφωτικός ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. Καλάϊντοφ, ο Πρόεδρος του συλλόγου φίλων της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας κ.Ζαϊμης, ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Κουμεντάκης, η Αρχόντισα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κα Αικατερίνη Σοφιανού - Μπελεφάντη, ο κος & η κα Μαυροσκότη και πολλοί ακόμη διακεκριμένοι από τον χώρο του πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!