Δολοφονία ηλικιωμένης στη Σητεία: Το πρόσωπο - κλειδί που «καίει» τους εμπλεκόμενους
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI

Με μια ένορκη κατάθεση πρόσωπο - κλειδί «έκαψε» πέντε εμπλεκόμενους στην υπόθεση δολοφονίας ηλικιωμένης σε χωριό της Σητείας στην Κρήτη.

Πρόκειται για έναν 34χρονο από την Αλβανία που διαμένει στο Ηράκλειο Κρήτης και, σύμφωνα με τον ίδιο, του είχε προταθεί από κατηγορούμενους να συμμετάσχει στην «καταδρομικού τύπου» εισβολή στο σπίτι της ηλικιωμένης που πέθανε στο νοσοκομείο τον Φεβρουάριο μετά τα χτυπήματα που δέχθηκε.

Μέσα από τη δικογραφία προκύπτει ότι οι εμπλεκόμενοι έκαναν συνολικά τρεις τέτοιες «εισβολές» σε διάφορα σπίτια στην Κρήτη, αλλά στην περίπτωση της 88χρονης η κατάσταση ξέφυγε, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του cretalive.gr.

Η ένορκη κατάθεση δόθηκε την ημέρα των συλλήψεων των κατηγορουμένων και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των ευρημάτων (κάμερες, επικοινωνίες) των Αρχών. Επιπλέον, ο 34χρονος «έδωσε» έναν ακόμη κατηγορούμενο, τον πέμπτο κατά σειρά, η εμπλοκή του οποίου δεν ήταν γνωστή.

Μέχρι τότε η αστυνομία γνώριζε για τους τρεις που μπήκαν στο σπίτι και για έναν ακόμα, ο οποίος είχε το ρόλο τσιλιαδόρου.

Πώς εντοπίστηκε ο 34χρονος

Η ΕΛ.ΑΣ. έφθασε στα ίχνη του όταν διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα που έφθασαν στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών ότι πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την τέλεση της ληστείας ο 34χρονος είχε ύποπτες τηλεφωνικές επικοινωνίες με δύο εκ των κατηγορουμένων που φέρονται να είχαν φυσική παρουσία στον τόπο του εγκλήματος.

Αναπόφευκτα το πρόσωπο αυτό τέθηκε στο κάδρο των ερευνών, έπρεπε όμως να διερευνηθεί περαιτέρω ο ρόλος του, δεδομένου ότι βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά από την Ζήρο και άρα δεν είχε φυσική παρουσία.

Στη διάρκεια της ένορκης κατάθεσης που έδωσε, πριν λίγες ημέρες, παραδέχτηκε ότι γνώριζε από τους ίδιους τους κατηγορούμενους τις προθέσεις και τα σχέδια τους αναφορικά με την 88χρονη. Γνώριζε ποια μέρα θα μετέβαιναν στην Ζήρο, ενώ γνώριζε και τι επακολούθησε.

Αποκάλυψε ακόμα ότι είχε προταθεί και στον ίδιο να συμμετάσχει στη ληστεία αλλά αρνήθηκε. Κατονομάζει μάλιστα και ποιος είναι ο κατηγορούμενος που τον προσέγγισε για να τον βάλει στο κόλπο.

Καρέ - καρέ όσα βίωσε η ηλικιωμένη

Στη δικογραφία περιγράφονται καρέ - καρέ τα όσα εκτυλίχθηκαν εκείνη τη νύχτα. Αναφέρεται ότι ξύπνησαν την άτυχη γυναίκα προκειμένου να τους υποδείξει που είχε χρήματα κρυμμένα. Στην προσπάθειά τους να τη δεσμεύσουν, ένας εξ αυτών τη χτύπησε βάναυσα στο κεφάλι.

Στη συνέχεια της έδεσαν τα χέρια και τα πόδια, χρησιμοποιώντας κομμάτια υφάσματος από σεντόνι. Η γιαγιά αντιστεκόταν και αντιδρούσε έντονα. Κατάφερε και δάγκωσε το δάκτυλο ενός εκ των ληστών όσο εκείνος προσπαθούσε να την ακινητοποιήσει.

Ταυτόχρονα την απειλούσαν ότι θα την σκοτώσουν.

Τα άτομα που μπήκαν στο σπίτι της 88χρονης παρέμειναν εκεί για τουλάχιστον μία ώρα, μέχρι τις 23:30 τη νύχτα της 9ης Φεβρουαρίου. Στις 23:35 νύχτα Σαββάτου αναχωρούν από την Ζήρο και ακολουθούν την ίδια διαδρομή επιστροφής στο Ηράκλειο μέσω Ιεράπετρας.

Στην έδρα τους φθάνουν περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα. Με την αποχώρησή τους το θύμα καταφέρνει να αποδεσμευτεί και να ενημερώσει τους οικείους της. Την επόμενη νύχτα διακομίστηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο Σητείας και λίγες ώρες αργότερα πέθανε.

Επισήμως ως αιτία θανάτου αναφέρεται η εγκεφαλική αιμορραγία τραυματικής αιτιολογίας και η υπόθεση καταχωρείται ως «ανθρωποκτονία».

Διαβάστε επίσης