Κατηγορούμενος για την επίθεση στο ΠΑΜΕ: «Συμπλοκή μετά από τυχαία συνάντηση, πήγα να τους χωρίσω»
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: INTIME NEWS

«Συμπλοκή» μετά από «τυχαία συνάντηση» εργαζομένων, από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος ήταν η επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ, σύμφωνα με την απολογία του πρώτου κατηγορούμενου για την υπόθεση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο Κυριάκος Αντωνακόπουλος, πρώτος κατηγορούμενος που ανέβηκε στο βήμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την επίθεση που είχαν δεχθεί αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 -μία βδομάδα πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα- από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, όπως αναφέρει η δικογραφία, είπε στο δικαστήριο πως οι δύο πλευρές συναντήθηκαν τυχαία και συνεπλάκησαν και πως ο ίδιος πήγε να τους χωρίσει.

Kατά την επίθεση της 12ης Σεπτεμβρίου, τραυματίστηκαν συνολικά εννέα άτομα, όλοι στελέχη του ΚΚΕ και μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης

Ο κ. Αντωνακόπουλος ισχυρίστηκε ότι η «συμπλοκή» σχετίζονταν με την επικείμενη, τότε, ίδρυση σωματείου της Χρυσής Αυγής στην Ζώνη, που έπληττε τα συμφέροντα του ΚΚΕ γιατί «είχε τραβήξει το 90% των εργαζομένων». Κατά τον κατηγορούμενο, όλα έγιναν εντελώς τυχαία, ενώ στη «συμπλοκή» συμμετείχαν «50 συνάδελφοι και από τις δύο πλευρές. Περίπου 15 από τη Χρυσή Αυγή και γύρω στους 30 από την άλλη πλευρά ... που τσακώνονταν στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Δημοκρατίας»

Ο ίδιος όπως είπε δεν συμμετείχε αλλά απλώς άκουσε φασαρία, από ένα καφέ που καθόταν, και πήγε να δει τι συμβαίνει. «Δεν πήγα πουθενά ως ροπαλοφόρος, ως κουκουλοφόρος ή ως Σούπερμαν. Δεν είχα σχέση με τη Χρυσή Αυγή, μου τράβηξαν την προσοχή μόνο με τις δηλώσεις των βουλευτών σε εκδήλωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη το 2012 και τους είχα ψηφίσει στις εκλογές» ανέφερε ο Κ. Αντωνακόπουλος. 

Συνεχίζοντας την απολογία του, υποστήριξε πως όταν είδε ότι επρόκειτο για συναδέλφους του εργαζόμενους στη Ζώνη, τους είπε: «Τι κάνετε; Συνάδελφοι είμαστε».

«Χαμός γινόταν. Μπήκα να τους χωρίσω ... Έπεφτε ξύλο, γινόταν φασαρία... Τελικά έφαγα ξύλο, κάποιον βάρεσα σίγουρα, και μετά έφυγα. Υπήρχαν κάποιοι με κουκούλες και κράνη και από τις δυο πλευρές, άλλοι κρατούσαν σημαίες, ελληνικές και άλλοι του ΠΑΜΕ», κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε πως εκείνο το βράδυ, η «συνάντηση» αυτή έγινε τυχαία αν και από τα αναγνωστέα της δικογραφίας φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή του Γιάννη Λαγού στην οργάνωση της επίθεσης, αλλά και απολύτως οργανωμένο σχέδιο δράσης με στόχο τον αιφνιδιασμό των αφισοκολλητών.

Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου, Μαρίας Λεπενιώτη, αν ρώτησε τους πολιτικούς ενάγοντες γιατί τον κατονομάζουν ως μέλος του τάγματος που τους επιτέθηκε, ο Κ. Αντωνακόπουλος είπε:

«Μου είπαν ότι το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό, αλλά η Χρυσή Αυγή. Εκείνη την περίοδο επρόκειτο να γίνει ένα σωματείο με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής και είχε τραβήξει το 90% των εργαζομένων. Πλήττονταν τα δικά τους συμφέροντα».

Στην υπόθεση της επίθεσης είναι κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και κατά συρροή, διατάραξη κοινής ειρήνης με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, κα, πλην του Αντωνακόπουλου και οι Αναστάσιος Πανταζής, Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης και Ιωάννης Καστρινός.

Σύμφωνα με την δικογραφία, ομάδα περίπου 50 χρυσαυγιτών από τις οργανώσεις Περάματος, Νίκαιας και Σαλαμίνας στις 12-9-2013 «και περί ώρα 23.50» κατέβηκαν στην είσοδο των Ναυπηγείων Παπίλα από δύο κάθετους δρόμους, χωρισμένοι σε δύο ομάδες.

Αφού αρχικά έκλεισαν την κυκλοφορία στο οδόστρωμα, περικύκλωσαν και εγκλώβισαν τα μέλη του ΚΚΕ και στη συνέχεια τους επιτέθηκαν, αρχικά, με μεγάλες πέτρες, που εκσφενδόνιζαν νεαρά παιδιά πιθανόν μαθητές, που ήσαν στα μετόπισθεν, ώστε να μην μπορούν να αντιδράσουν και να είναι πιο ευάλωτοι στην κύρια επίθεση που επακολούθησε με στυλιάρια, ρόπαλα, λοστούς κλπ.

Μετά από συγκεκριμένο χρόνο, που δεν ήταν παραπάνω από πέντε (5) λεπτά της ώρας, ο κατηγορούμενος Χρήστος-Αντώνιος Χατζηδάκης φέρεται να έδωσε το παράγγελμα της λήξης της επίθεσης: «Τέλος, πάμε να φύγουμε, βρώμισε. Το Πέραμα εδώ», οπότε όλα τα μέλη της Χρυσή Αυγής, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εξαφανίστηκαν στα γύρω στενά, όπως είχαν έρθει.

Οι κατηγορούμενοι Αναστάσιος Πανταζής, Χρήστος Χατζηδάκης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος και Ιωάννης Καστρινός συμμετείχαν, σύμφωνα με τη δικογραφία, στην ομάδα των 50 περίπου ατόμων από τις οργανώσεις της Χρυσής Αυγής σε Πέραμα, Νίκαια και Σαλαμίνα, με επικεφαλής το φερόμενο ως μέλος του Πενταμελούς Συμβουλίου της Τοπικής Οργάνωσης της ΧΑ στο Πέραμα, Αν. Πανταζή.

Οι απολογίες των κατηγορουμένων για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη, και με την ολοκλήρωση τους αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες εκείνων που δικάζονται μόνο για την εγκληματική οργάνωση, ενώ τελευταίοι αναμένεται να κληθούν να απολογηθούν οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Διαβάστε επίσης