ΕΛΛΑΔΑ

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Από την 1η Απριλίου οι αιτήσεις

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Από την 1η Απριλίου οι αιτήσεις

Την 1η Απριλίου πρόκειται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την δήλωση συμμετοχής στο πιλοτικό πρόγραμμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. 

 

To πιλοτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 30 δήμους αρχικά, ενώ από το 2017 αναμένεται να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα, προωθείται ο εξορθολογισμός, στην καταβολή των επιδομάτων πρόνοιας.

Η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, δήλωσε πως σύμφωνα με την Έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας, «η Ελλάδα δίνει για κοινωνική προστασία 2,1% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 4,2%».

Σύμφωνα με την υπουργό, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν είναι αρκετό αφού θα πρέπει να είναι το ένα από μια μεγαλύτερη σειρά μέτρων που έχουν ως σκοπό την υποστήριξη των φτωχότερων και πιο ευπαθών ομάδων της χώρας.

Η κ. Φωτίου τόνισε ότι "παρά την σημασία του προγράμματος, το μέγεθος και η ένταση της κρίσης στην Ελλάδα, είναι τέτοια που το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν μπορεί να είναι το μόνο πρόγραμμα που στοχεύει στην ενίσχυση του εισοδήματος".

Τόνισε, επίσης, ότι με δεδομένο ότι η πανελλαδική εφαρμογή του ΕΚΕ θα κοστίσει 1,5 έως 2 δις θα πρέπει να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ορθότητα του προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ