ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Απόφαση «βόμβα» για τις περικοπές στους ένστολους

ΣτΕ: Απόφαση «βόμβα» για τις περικοπές στους ένστολους

Δημοσιεύθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας  για τα ειδικά μισθολόγια των ένστολων.

Σύμφωνα με πληροφορίες κρίνει πως η μερική μόνο αποκατάσταση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια είναι αντισυνταγματική.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ, με σειρά αποφάσεων (2192-2196/2014), είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια στρατιωτικών και υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας που είχαν επιβληθεί με το νόμο 4093/2012 . Στη συνέχεια μάλιστα η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ είχε καταδικάσει την Κυβέρνηση για την μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Μετά από αυτά, η κυβέρνηση Σαμαρά με το νόμο 4307/2014 του Νοεμβρίου του 2014, αναπροσάρμοσε τα μισθολόγια των ενστόλων δίνοντας πίσω όμως μόνο το 50% των μειώσεων που είχαν επιβληθεί, τόσο για το διάστημα 2012 -2014 (αναδρομικά) όσο και για το μέλλον.

Οι ενώσεις των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας προσέφυγαν εκ νέου κατά των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν σε εκτέλεση του νόμου αυτού, προβάλλοντας ότι και οι νέες διατάξεις με τις οποίες είχαν αποκατασταθεί μερικώς μόνο (50%), είναι αντισυνταγματικές.

Η σημερινή απόφαση δικαιώνει σε πολλά σημεία τις Ενώσεις Στρατιωτικών και Ένστολων, οι οποίες προγραμματίζουν για το απόγευμα Συνέντευξη τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ