Με εμπόδια ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής
Πηγή: EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Απόντος του κατηγορουμένου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, ξεκίνησε σήμερα η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγή μετά από διακοπή περίπου 4,5 μηνών, λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Στο εδώλιο της δικαστικής αίθουσας των φυλακών Κορυδαλλού ήταν παρόντες μόνο 6 από τους 68 κατηγορούμενους, ενώ ο Ρουπακιάς δεν θέλησε να μεταφερθεί από το σπίτι όπου παραμένει σε περιορισμό.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παρόντες από νωρίς στις πίσω θέσεις της δικαστικής αίθουσας, η Μάγδα Φύσσα και μέλη της οικογένειας του 34χρονου μουσικού, οι οποίοι για άλλη μια φορά παρακολουθούσαν σιωπηλοί τα θέματα που τέθηκαν, όσον αφορά τις άδειες που δόθηκαν στους δικηγόρους πολιτικής αγωγής από τους Δικηγορικούς Συλλόγους.

Και αυτό γιατί -παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι, μόλις χθες πήραν απόφαση για συνέχιση της αποχής τους έως τις 6 Ιουνίου- οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής είχαν λάβει άδειες από τους Συλλόγους τους σε Αθήνα και Πειραιά για να παραστούν στη δίκη.

Από την πλευρά των κατηγορουμένων, όμως, πολλοί εκ των συνηγόρων δήλωσαν ότι απέχουν των καθηκόντων τους, ενώ κάποιοι συνήγοροι υπεράσπισης, μέλη των Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, διευκρίνισαν πως δεσμεύονται από την απόφαση για παράστασή τους, επισημαίνοντας πως προς το παρόν δεν τους κοινοποιήθηκε εγγράφως.

Ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά δήλωσε πως απέχει, καθώς δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις που έχουν στα χέρια τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής -ο ίδιος είναι μέλος του ΔΣ Κορίνθου -και ανέφερε πως έχει προφορική άδεια του συλλόγου του. Επίσης, συνήγοροι υπεράσπισης μέλη των Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Λάρισας είπαν πως δεν έχουν λάβει άδεια.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα της υπεράσπισης, διευκρινίζοντας ότι το δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει αν οι άδειες έχουν κοινοποιηθεί στους συνηγόρους υπεράσπισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος Γιάννης Άγγος δήλωσε πως δεν έχει συνήγορο υπεράσπισης γεγονός που αποτελεί έναν ακόμη λόγο για διακοπή της δίκης.

Το δικαστήριο απέρριψε τα ζητήματα που έθεσαν οι υπερασπιστές, αποφασίζοντας πως, εφόσον εκδόθηκε άδεια παράστασης από τον Σύλλογο Αθήνας και Πειραιά, η υποχρέωση τήρησης των όρων της αποχής, για τα μέλη τους που παρίστανται στη δίκη, αναιρείται. Επιπλέον, κατά το δικαστήριο, η άδεια που χορηγήθηκε δεν αφορά τα άτομα αλλά την εκδικαζόμενη υπόθεση.

Το δικαστήριο προχώρησε σε διορισμούς δικηγόρων για τον Ι. Αγγο και τους Γιώργο Σταμπέλο και Γιώργο Πετράκη που δήλωσαν χωρίς εκπροσώπηση, επιλέγοντας δικηγόρους από την ομάδα των παρόντων υπερασπιστών, οι οποίοι ωστόσο αρνήθηκαν τους διορισμούς τους.

Ουδείς από τους υπερασπιστές δέχθηκε να διοριστεί από το δικαστήριο και έτσι η διαδικασία διακόπηκε και πάλι για λίγο, ώστε το δικαστήριο να αναζητήσει δικηγόρους από τον κατάλογο για να προχωρήσει σε διορισμούς για τους  κατηγορούμενους.

Μάλιστα, η άρνηση των δικηγόρων προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη, η οποία ανάφερε πως η στάση τους "θα διερευνηθεί αρμοδίως", φράση για την οποία αντέδρασαν κάποιοι εκ των υπερασπιστών κάνοντας λόγο για "απειλή".

Τελικώς το δικαστήριο ανακοίνωσε τα ονόματα τεσσάρων δικηγόρων από τον κατάλογο και διέκοψε τη συνεδρίαση του για αύριο.

Διαβάστε επίσης