ΕΛΛΑΔΑ

Εντός των επόμενων ημερών οι αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους

Εντός των επόμενων ημερών οι αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Όλες οι εκκρεμείς οικονομικές αποζημιώσεις του 2016 θα πληρωθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους εντός των επόμενων ημερών, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν την οζώδη δερματίτιδα και άλλα προβλήματα υγείας των ζώων και είναι συνολικού ύψους περίπου στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, μέσα στον Δεκέμβριο θα πληρωθεί στους δικαιούχους αγρότες το σύνολο των ενισχύσεων του 2016 (υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης, "πρασίνισμα", εξισωτική κ.λπ.), ενώ επανεξετάζεται όλο το πλέγμα εκκρεμοτήτων για τις πληρωμές ενισχύσεων παλαιότερων χρόνων. Ειδικά οι ενισχύσεις που αφορούν στη βιολογική γεωργία, θα πληρωθούν εντός του Δεκεμβρίου για την περίοδο 2013-2014 και εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 για το έτος 2015.

Ο κ. Αποστόλου, ο οποίος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων από τους νομούς της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημείωσε ότι για τη θωράκιση του Έβρου από τις ζωονόσους, έχει υποβληθεί -και αναμένεται έγκριση από την ΕΕ- πρόγραμμα προστασίας που αφορά στον αφθώδη πυρετό, την οζώδη δερματίτιδα, την ευλογιά και την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης έγινε αναφορά και στην πρόσφατη υπουργική απόφαση, με την οποία αυξήθηκε το ανώτατο ποσό που μπορούν να εισπράξουν οι δικαιούχοι Εξισωτικής Αποζημίωσης των ορεινών περιοχών, από 100 ευρώ το εκτάριο σε 125 ευρώ το εκτάριο, και κύριοι ωφελούμενοι από την αύξηση αυτή είναι οι κτηνοτρόφοι, καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί τη βασική δραστηριότητα στις ορεινές περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ