ΕΛΛΑΔΑ

Μετανάστες στη Χίο: Βραδυφλεγής βόμβα στον καταυλισμό (pics&vid)

Μετανάστες στη Χίο: Βραδυφλεγής βόμβα στον καταυλισμό (pics&vid)
politischios.gr

Αναβρασμός επικρατεί για άλλη μια φορά στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο, έπειτα από φήμες που διέρρευσαν για απελάσεις μεταναστών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και σε συνδυασμό με τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Ήδη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας δεκάδες άνθρωποι ξεκίνησαν απεργία πείνας, με συνθήματα, όπως «είμαστε άνθρωποι και όχι ζώα», ενώ προειδοποιούν και με κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης της Χίου. Ισχυρή είναι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και του Λιμενικού.

Όπως αναφέρει το politischios.gr, στον δημοτικό καταυλισμό έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος τις τελευταίες δέκα ημέρες, ενώ πριν από έξι μέρες διεκόπη και η παροχή νερού.

Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι το σύνθημα σε αυτοσχέδιο πανό στην είσοδο του καταυλισμού το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε ηλεκτρικό ρεύμα, το Χαλέπι έχει».

dsc 1298

ΠΗΓΗ: politischios.gr

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, επικρατεί πρόβλημα και με το ζήτημα της θέρμανσης, καθώς υπάρχει διαφωνία μεταξύ του Δήμου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες –υπό τον οποίο λειτουργεί ο καταυλισμός- για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν τα έξοδα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η θέρμανση στις σκηνές του καταυλισμού γινόταν με θερμαντικά σώματα που χρησιμοποιούν φιάλες υγραερίου.

Μετά όμως τη φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό της Μόριας, στη Μυτιλήνη και τους δυο νεκρούς, αποφασίστηκε από κοινού μεταξύ του Δήμου και της Ύπατης Αρμοστείας, να αποσυρθεί το παλιό σύστημα και η θέρμανση να γίνεται πλέον με ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα.

Η αναβάθμιση της υποδομής όμως στον καταυλισμό, έχει κόστος το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 10.000 ευρώ το μήνα. Η Ύπατη Αρμοστεία αρνείται να καταβάλει το ποσό, παραπέμποντας στο ελληνικό κράτος, το οποίο αρνείται εξίσου να καλύψει τα έξοδα.

Ως αποτέλεσμα, οι πρόσφυγες, στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κατασκευάζουν σε πολλές περιπτώσεις αυτοσχέδιες σόμπες, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα καταγγέλλεται και η κακή ποιότητα φαγητού που μοιράζεται στον καταυλισμό από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC). Μάλιστα, χαρακτηριστικά καταγγέλλεται η περίπτωση 50 περιστατικών γαστρεντερίτιδας πριν δυο μέρες, μετά τη διανομή φαγητού.

Προς επίλυση το πρόβλημα ηλεκτροδότησης

Σε δήλωση του, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι «κατόπιν επικοινωνίας του με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το θέμα της ηλεκτροδότησης του καταυλισμού της Σούδας, που αφορά ουσιαστικά την κάλυψη του κόστους αναβάθμισης του δικτύου, έχει βρεθεί λύση για το πρόβλημα και το υπουργείο εργάζεται για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίησή της».

Επίσης, όσον αφορά τη μισθοδοσία των συμβασιούχων της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης που εργάζονται στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο, ο κ. Μιχαηλίδης κάνει γνωστό «ότι έχουν ήδη σταλεί προς έλεγχο στην αρμόδια υπηρεσία τα εντάλματα πληρωμών οπότε αναμένεται η καταβολή των μισθών σε σύντομο χρονικό διάστημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ