ΕΛΛΑΔΑ

Πιο φθηνό το φυσικό αέριο σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία

Πιο φθηνό το φυσικό αέριο σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία
EUROKINISSI

Στη μείωση των τελικών τιμών του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, και για όλες τις κατηγορίες τιμολογίων, προχωρά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή της, η ΡΑΕ προβαίνει στην έγκριση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων προμήθειας σε μη επιλέγοντες πελάτες για τις περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την θέσπιση κανόνων απελευθέρωσης και διαμόρφωσης συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι μειώσεις υπερβαίνουν σε σημαντικό βαθμό και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Για τη διαμόρφωση των τιμολογίων προμήθειας σε μη επιλέγοντες Πελάτες για το έτος 2017, η ΡΑΕ υιοθέτησε μεθοδολογία, βασισμένη στη διεθνή πρακτική, ενσωματώνοντας τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας.

Η τιμή πώλησης φυσικού αερίου από τις ΕΠΑ σε τελικούς καταναλωτές καθορίζεται από τις παρακάτω συνιστώσες, με βάση τον ακόλουθο τύπο:

Τιμή Πώλησης Φυσικού Αερίου =

Κόστος Προμήθειας Φυσικού Αερίου +

Χρέωση Μεταφοράς +

Χρέωση Διανομής +

Μικτό Περιθώριο Προμήθειας +

ΕΦΚ +

Λοιπά τέλη +

ΦΠΑ

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περίπτωση των περιοχών της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, η τιμή για τον μήνα Ιανουάριο του 2017, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016, θα είναι μειωμένη έως και 11%, επίπεδο που υπερβαίνει την επιφερόμενη μείωση λόγω Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου από τον Ιανουάριο 2018 θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερους του ενός προμηθευτές, γεγονός που θα οδηγήσει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην προμήθεια φυσικού αερίου. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί και στα επίπεδα των τιμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ