ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2017: Η συνάντηση των «εικονισμάτων»

Πάσχα 2017: Η συνάντηση των «εικονισμάτων»
FACEBOOK/Axladoxori Gbk Trikalon

Για ακόμη μια χρονιά την Τρίτη του Πάσχα οι κάτοικοι του Γριζάνου και του Αχλαδοχωρίου του δήμου Φαρκαδόνας, θα πραγματοποιήσουν το ετήσιο θρησκευτικό ραντεβού τους. Τηρώντας τη θρησκευτική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους, θα βγάλουν τις εικόνες από τις δυο εκκλησίες των χωριών τους, για να τις προσκυνήσουν και να ζητήσουν τη χάρη των αγίων.

Σύμφωνα με το έθιμο, το οποίο χάνεται στα βάθη των αιώνων, οι κάτοικοι μεταφέρουν στα χέρια τους τις εικόνες της Παναγίας οι μεν του Αχλαδοχωρίου, των διάφορων αγίων εκείνοι του Γριζάνου, και συναντώνται στα μέσα της διαδρομής των δυο όμορων οικισμών. Το έθιμο παλιότερα λάμβανε τη μορφή λιτανείας με τους κατοίκους να ζητούν, να εύχονται και να αιτούνται ευφορία των καρπών της γης, ενόψει και της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Πέραν των προαναφερμένων οι κάτοικοι των δυο χωριών ζητούσαν από τους αγίους πνευματική αγαλλίαση και στήριξη, καταθέτοντας πληθώρα προσωπικών αιτημάτων, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έτσι, νωρίς το πρωί, της Τρίτης της Διακαινησίμου οι κάτοικοι των δυο χωριών, άνθρωποι κάθε ηλικίας θα αναβιώσουν το έθιμο των «εικονισμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ