Έτοιμος να μεσολαβήσει στη διαμάχη για την θάλασσα της Νότιας Κίνας ο Τραμπ
Πηγή: REUTERS/Minh Hoang/Pool

Έτοιμος να μεσολαβήσει μεταξύ των πέντε διεκδικητών της Θάλασσας της Νότιας Κίνας δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε επίσης

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Βιετνάμ, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Το Βιετνάμ έχει γίνει ο πιο σφοδρός αντίπαλος της Κίνας σε σχέση με τις διεκδικήσεις της στην περιοχή καθώς και με την κατασκευή και στρατιωτικοποίηση τεχνητών νησιών σε αυτή τη θάλασσα, που είναι σημαντικός εμπορικός δρόμος με αγαθά αξίας 3 τρισεκατομμυρίων να μεταφέρονται μέσω αυτής κάθε χρόνο.

«Αν μπορώ να βοηθήσω, να μεσολαβήσω ή να διαιτητεύσω, σας παρακαλώ να μου το πείτε», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε σχόλια του σε συνάντηση στο Ανόι με τον πρόεδρο του Βιετνάμ Τραν Νταϊ Κουάνγκ, αναγνωρίζοντας ότι η θέση της Κίνας αποτελεί πρόβλημα.

«Είμαι πολύ καλός διαμεσολαβητής και διαιτητής», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Κουάνγκ δήλωσε ότι πιστεύει στην αντιμετώπιση των διαφωνιών για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας με ειρηνικές διαπραγματεύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου, το οποίο σύμφωνα με το Βιετνάμ μηδενίζει τις διεκδικήσεις της Κίνας.

Το Βιετνάμ διεκδικεί γη γύρω από υφάλους και βραχονησίδες αλλά οι διεκδικήσεις του δεν είναι στην ίδια κλίμακα με αυτές της Κίνας. Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν επίσης έχουν διεκδικήσεις στην περιοχή.


Διαβάστε επίσης

Τέλος η διαμάχη του Λευκού Οίκου με CNNi - Παίρνει πίσω τη διαπίστευση ο Τζιμ Ακόστα

Αντίποινα κατά των ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα ετοιμάζει ο Πούτιν

Ο Τραμπ καλεί τους μετανάστες «να γυρίσουν στα σπίτια τους»

Η εμφάνιση - έκπληξη και το δώρο του Μπαράκ Ομπάμα στην παρουσίαση βιβλίου της Μισέλ