Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξετάζει την προσφυγή Μπερλουσκόνι για το δικαίωμα εκλογής του
Πηγή: REUTERS/ REMO CASILLI

Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη, η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, με αντικείμενο την προσφυγή του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ζητεί να του δοθεί και πάλι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Διαβάστε επίσης

Ο Μπερλουσκόνι βάσει της ιταλικής νομοθεσίας δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές για συνολικό διάστημα έξι ετών λόγω της οριστικής καταδίκης του από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για φορολογική απάτη. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Μπερλουσκόνι υπογραμμίζουν όμως ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται με αναδρομική ισχύ.

Στόχος του ιδρυτή και επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια είναι να καταφέρει να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης 'Ανοιξης. Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως τονίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να τα καταφέρει από την στιγμή που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να εκδώσει την απόφασή του ακόμη και σε δέκα μήνες.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει κάνει γνωστό ότι θα λάβει ενεργά μέρος στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ όπως έχει διαρρεύσει είναι πιθανό να αναγράφεται και το επώνυμό του στο ψηφοδέλτιο της Φόρτσα Ιτάλια. «Θα παραμείνω πάντα στο πολιτικό πεδίο, όποια και αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπερλουσκόνι.

Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!

Διαβάστε επίσης

Λέγκα του Βορρά: Ή θα καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη ή θα την εγκαταλείψουμε

Συνελήφθη ο «Ταρζάν» της Ιταλίας - Σκαρφάλωσαν στο «δεντρόσπιτό» του με σχοινί!

Γερμανία και Γαλλία απειλούν την παγκόσμια οικονομία

Επιστολή Γκουαϊδό σε Ρώμη: Ακατανόητη η πολιτική σας στάση για τη Βενεζουέλα