Ομπάμα: Πρέπει να φροντίζουμε τον κήπο της Δημοκρατίας
Πηγή: REUTERS/Kamil Krzaczynski

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε τους συμπατριώτες του να μην μένουν αδιάφοροι μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις και τους κάλεσε να καλλιεργήσουν τη δημοκρατία, επικαλούμενος το παράδειγμα της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία της δεκαετίας του 1930.

«Αδιαφορούμε και υποθέτουμε ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν ως έχουν, απλώς αυτόματα, και αυτό δεν συμβαίνει», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Σικάγο την Τρίτη, αποσπάσματα του οποίου δημοσιοποιήθηκαν χθες Παρασκευή σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Πρέπει να φροντίζουμε τον κήπο τη δημοκρατίας, διαφορετικά τα πράγματα μπορεί να καταρρεύσουν αρκετά γρήγορα. Έχουμε δει κοινωνίες όπου αυτό έχει συμβεί», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος.

«Σκεφτείτε ότι υπήρχε μια αίθουσα χορού στη Βιέννη στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ή τη δεκαετία του 1930 που ήταν πολύ εκλεπτυσμένη και φαινόταν σαν, γεμάτη όπως ήταν με τη μουσική και την τέχνη και την επιστήμη που ερχόταν στο προσκήνιο, να επρόκειτο να συνεχιστεί για πάντα», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

«Και μετά 60 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν και ολόκληρος ο κόσμος βυθίστηκε στο χάος», κατέληξε ο πρώην πρόεδρος, δίνοντας μια απλή συμβουλή: «Πρέπει να προσέχετε και να ψηφίζετε».

Ο Ομπάμα έχει διατηρήσει σχετικά χαμηλούς τόνους μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, τηρώντας την παράδοση που θέλει τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ να αποφεύγουν να μιλούν δημοσίως για την πολιτική.

Μέχρι στιγμής έχει σχολιάσει αρνητικά κάποιες από τις πολιτικές του διαδόχου του Ντόναλντ Τραμπ, όπως αυτές που αφορούν στη μετανάστευση και το κλίμα, όμως έχει αποφύγει να τον επικρίνει γενικά.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!