ΚΟΣΜΟΣ

«Ίσως ήταν λάθος μας»: Η αδελφή δράστη του Μπατακλάν αποκαλύπτει

«Ίσως ήταν λάθος μας»: Η αδελφή δράστη του Μπατακλάν αποκαλύπτει
Σημάδι από σφαίρα στον εξωτερικό τοίχο του θεάτρου Μπατακλάν στο Παρίσι Patrick Aventurier/Getty Images/Ideal Image

Ο Σάμι Αμιμούρ μίλησε για τελευταία φορά με την αδελφή του τον Αύγουστο και ήταν μία απλή, καθημερινή κουβέντα. Της είπε να στείλει φιλιά στην οικογένεια τους και στη γάτα του, την οποία είχε αφήσει στη Γαλλία. Της είπε επίσης πως είχε πολλά να κάνει και θα την καλούσε ξανά.

Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Το επόμενο πράγμα που άκουσε η Άννα Αμιμούρ για τον Σάμι ήταν πως μαζί με δύο ακόμα άντρες εισέβαλε στο θέατρο Μπατακλάν στο Παρίσι και σκόρπισε τον θάνατο, πριν ανατινάξει στον αέρα τον εαυτό του. "Στην αρχή σοκαρίστηκα. Ούρλιαζα από θλίψη και απόγνωση". Η μεγαλύτερη αδελφή του Σάμι αποκαλύπτει πως αντέδρασε τη στιγμή που έμαθε για την εμπλοκή του αδελφού της στην επίθεση της 13ης Νοέμβρη.

"Στη συνέχεια όμως συγκεντρώθηκα και σκέφτηκα, αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό. Πρέπει να έχουν κάνει λάθος".

Δεν ήταν όμως λάθος. Ο Σάμι Αμιμούρ, 28 ετών, έλαβε μέρος σε τρομοκρατική επίθεση η οποία άφησε 130 ανθρώπους νεκρούς και εκατοντάδες άλλους τραυματίες, στην χειρότερη σε γαλλικό έδαφος από τον β παγκόσμιο πόλεμο.

Ένα θρασύ μικρό αγοράκι


Στην πρώτη της συνέντευξη στα διεθνή ΜΜΕ, η Άννα είπε στο CNN για το σοκ που έχει υποστεί η οικογένειά της, όπως επίσης και για την ενοχή που νιώθουν, ενοχή η οποία "είναι εσωτερική κρυφή πληγή".

"Ρωτάμε τους εαυτούς μας κάθε μέρα: Τι έγινε, γιατί; Ήμασταν μία οικογένεια. Μεγαλώσαμε μαζί. Πώς γίνεται να πήραμε τόσο διαφορετικά μονοπάτια;" Η Άννα ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει πως ο μικρός της αδελφός που θυμάται είναι υπεύθυνος για τόσο τρόμο.

"Ήταν καλός άνθρωπος, ευαίσθητος, λίγο ντροπαλός αλλά κάποιος στον οποίον μπορούσες να βασιστείς. Ήταν γενναιόδωρος, λάτρευε να γελά και να κάνει αστεία, ένα μικρό θρασύ παιδάκι", λέει.

Όμως, το ίδιο μικρό θρασύ παδάκι, κατά τα λόγια της, μετατράπηκε σε έναν δολοφόνο, αφού πρώτα είχε ταξιδέψει στη Συρία και ενώθηκε με το Ισλαμικό Κράτος, με το οποίο, όπως εκτιμάται, πέρασε αρκετά χρόνια. Όταν έφυγε, είπε στην οικογένειά του πως θα πήγαινε με φίλους στην Νότια Γαλλία.

Η Άννα, καθισμένη στο μικρό διαμέρισμα που μεγάλωσε με τον Σάμι, υποστηρίζει πως η ριζοσπαστικοποίηση του αδελφού της, ξεκίνησε μέσα από το διαδίκτυο.

Η οικογένεια δεν τηρούσε αυστηρά τις μουσουλμανικές παραδόσεις, εντούτοις πρόσεξαν, περίπου 4 χρόνια πριν, πως η συμπεριφορά του Σάμι είχε αλλάξει.

"Το καταλάβαμε από τον τρόπο που ντυνόταν, το πως άκουγε μουσική, πως έβγαινε έξω και τον τρόπο με τον οποίον εξέφραζε τον εαυτό του".

Πλύση εγκεφάλου από τους στρατολογητές

Ο Σάμι είχε εργαστεί ως οδηγός λεωφορείου στο Παρίσι. Θυμάται με υπερηφάνεια η αδελφή του πως είχε πετύχει τον δεύτερο υψηλότερο βαθμό στις ανάλογες εξετάσεις (RATP, το δημόσιο σύστημα συγκοινωνιών στο Παρίσι).
Επιμένει πως ο Σάμι έγινε "στόχος" των στρατολογητών στη γειτονιά του Ντρανσί, προάστιο έξω από το Παρίσι, και πιστεύει πως του έκαναν πλύση εγκεφάλου.

"Ξεκίνησαν να του μιλάνε όλο και πιο πολύ, πως πρέπει να πηγαίνει πιο συχνά στο τζαμί και να αφοσιωθεί στο Ισλάμ. Σιγά σιγά τον οδήγησαν σε τεμένη που ήταν πιο ριζοσπαστικά", λέει η Άννα.

Το 2012 η ριζοσπαστικοποίηση του Σάμι γίνεται αντιληπτή από τις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας. Είχε προσπαθήσει να ταξιδέψει στην Υεμένη και κατηγορήθηκε τότε για "συνεργασία σε τρομοκρατική επιχείρηση".

Καμία βοήθεια

Η οικογένεια υποστηρίζει πως προσπάθησε να βρει κάποιον να τη βοηθήσει. "Προσπαθήσαμε να σημάνουμε συναγερμό. Μιλήσαμε σε ανθρώπους γύρω μας και χτυπήσαμε πόρτες, καθώς ζητούσαμε βοήθεια". Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το ποιον πλησίασε η οικογένεια. Σημασία έχει πως δεν έλαβε την απαιτούμενη βοήθεια.

Μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν το 2012, ο Σάμι τέθηκε υπό επιτήρηση και τον έλεγχαν συχνά οι αρχές. Ωστόσο, παραβίασε τους όρους και έτσι εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, το 2013. Εκείνο το διάστημα όμως, αυτός πιθανότατα ήταν στη Συρία.

Σύμφωνα με συνέντευξη στην γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ, ο πατέρας του Ανιμούρ ταξίδεψε ως τη Συρία το 2014 και προσπάθησε να πείσει τον γιο του να επιστρέψει. Η Άννα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το γεγονός.

Πάντως, ο ίδιος ο πατέρας του περιέγραψε τη συνάντηση με τον γιο του ως ψυχρή: Είχε ένα "αποστασιοποιημένο χαμόγελο". Η αποστολή του να τον φέρει πίσω απέτυχε.

Ενάμιση χρόνο μετά, η οικογένεια Ανιμούρ προσπαθεί να καταλάβει τι έγινε με τον Σάμι.

Η Άννα εξομολογείται πως "υπάρχουν στιγμές αλλά και μέρος του εαυτού μας που λέει πως ήταν δικό μας σφάλμα, πως ίσως θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάτι διαφορετικό".

Ξέρει όμως πως δεν είναι μόνο η οικογένειά της που υποφέρει. Καταλαβαίνει πως τα λόγια της δεν θα βοηθήσουν τους συγγενείς των θυμάτων:

"Καταλαβαίνουμε τον πόνο που νιώθουν και γνωρίζουμε πως τίποτα δεν θα φέρει πίσω τις οικογένειές τους, ότι κι αν πούμε."

Το πραγματικό όνομα της αδελφής του Σάμι δεν είναι Άννα. Ζητήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ψευδώνυμο.

Πηγή CNN 'Maybe it's our fault': Paris attacker's sister speaks of guilt, disbelief

Florence Davey-Attlee and Hala Gorani

ΔΗΜΟΦΙΛΗ