Τραμπ: To Πακιστάν παρέχει καταφύγιο στους τρομοκράτες που καταδιώκουμε στο Αφγανιστάν
Πηγή: REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να καταργήσει την οικονομική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Πακιστάν, κατηγορώντας τη χώρα ότι δεν καταβάλει επαρκείς προσπάθειες για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

Διαβάστε επίσης

«Οι ΗΠΑ βλακωδώς έδωσαν 33 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια στο Πακιστάν τα τελευταία 15 χρόνια και εκείνοι δεν μας έδωσαν τίποτα σε αντάλλαγμα παρά μόνο ψέματα και απάτη, θεωρώντας ότι οι ηγέτες μας είναι ηλίθιοι» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο πρώτο μήνυμά του στο Twitter για το 2018. Οι Πακιστανοί «παρέχουν καταφύγιο στους τρομοκράτες που καταδιώκουμε στο Αφγανιστάν, χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια. Φτάνει πια», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές ποια ήταν η αφορμή για την κριτική του Τραμπ στο Πακιστάν. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τη χώρα αυτή ότι δεν κάνει όσα θα μπορούσε για να αντιμετωπίσει τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

 

Στις 29 Δεκεμβρίου η εφημερίδα New York Times έγραψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αρνηθεί να δώσει βοήθεια ύψους 255 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν, αλλά τους αρνήθηκαν, να έχουν πρόσβαση σε ένα μέλος του δικτύου Χακάνι (συνδέεται με τους Ταλιμπάν) που συνελήφθη στο Πακιστάν και θα μπορούσε πιθανότατα να παράσχει πληροφορίες για τουλάχιστον έναν Αμερικανό όμηρο.

Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Χουράμ Νταστγκίρ-Χαν απάντησε στον Τραμπ, επίσης μέσω του Twitter, ότι η χώρα του:

Παρείχε δωρεάν πρόσβαση στις ΗΠΑ στον εναέριο και χερσαίο χώρο της, στρατιωτικές βάσεις και συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών, που οδήγησε στον αποδεκατισμό της Αλ Κάιντα εδώ και 16 χρόνια, αλλά εκείνοι (οι Αμερικανοί) δεν μας έδωσαν τίποτα σε αντάλλαγμα, παρά μόνο ύβρεις και δυσπιστία.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο πακιστανικό τηλεοπτικό κανάλι Geo Television, ο υπουργός Εξωτερικών Χαουάτζα Μοχάμαντ Ασίφ απέδωσε τις απειλές του Τραμπ στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ "βρίσκονται σε αδιέξοδο στο Αφγανιστάν" και είπε ότι η χώρα του δέχεται χρήματα από την Ουάσιγκτον "για τις υπηρεσίες που της παρέχει".


Διαβάστε επίσης

Ο Τραμπ θα συναντηθεί με τη βασίλισσα Ελισάβετ

Η προτροπή της Ιβάνκα Τραμπ στον πατέρα της να βάλει τέλος στον χωρισμό παιδιών από τους γονείς τους

ΗΠΑ: Την Πέμπτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο που βάζει τέλος στον χωρισμό οικογενειών μεταναστών

Ο πάπας κατακρίνει τον Τραμπ: «Ο λαϊκισμός δεν αποτελεί λύση»