Χιλιάδες πολίτες της Σερβίας παρευρέθηκαν στην κηδεία στον Σέρβο πολιτικό Όλιβερ Ιβάνοβιτς ο οποίος δολοφονήθηκε την περασμένη Τρίτη στην πόλη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου. Η κηδεία του Ιβάνοβιτς έγινε στο κεντρικό νεκροταφείο του Βελιγραδίου χοροστατούντος του επισκόπου Ράσκας και Πριζρένης, Θεοδόσιου.

Στην τελετή παρέστησαν η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπερνάμπιτς, υπουργοί της κυβέρνησης και ηγέτες της αντιπολίτευσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν παρέστη, ωστόσο -όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του- το Σάββατο θα μεταβεί στην πόλη Μιτρόβιτσα και θα καταθέσει στεφάνι στο τόπο δολοφονίας του Όλιβερ Ιβάνοβιτς.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δολοφόνων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ανακοινώθηκε από την εισαγγελία της Μιτρόβιτσα. Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ στην Πρίστινα το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες και το οποίο βρέθηκε αργότερα καμένο, ανήκει σε Σέρβο από την Αυστρία, ωστόσο ο διοικητής της αστυνομίας της Σερβίας, Βλάντιμιρ Ρέμπιτς αν και επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή, σημείωσε ότι αυτός ο Σέρβος απεβίωσε πριν καιρό και έκτοτε το αυτοκίνητο μεταπουλήθηκε πολλές φορές.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι σερβικές αρχές διεξάγουν ανεξάρτητη έρευνα για τον εντοπισμό των δολοφόνων του Ιβάνοβιτς και έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν την αστυνομία του Κοσόβου και την ευρωπαϊκή αστυνομία EULEX, όμως ακόμη δεν έλαβαν απάντηση.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι, στον οποίο επανέλαβε την πρόθεση της Σερβίας να συμμετάσχει στις έρευνες για τον εντοπισμό των δολοφόνων του Ιβάνοβιτς. Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Αλ. Βούτσιτς ο Χ. Θάτσι συμφώνησε να υπάρξει συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας στο πλαίσιο της νόμου.

Διαβάστε επίσης