ΚΟΣΜΟΣ

Κολοσσιαίο άγαλμα του Ραμσή «πέρασε» μέσα από την πόλη του Καΐρου

Κολοσσιαίο άγαλμα του Ραμσή «πέρασε» μέσα από την πόλη του Καΐρου
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Το αρχαίο άγαλμα του βασιλιά Ραμσή ΙΙ, το οποίο ζυγίζει 83 τόνους και είναι ηλικίας 3.200 ετών, «πέρασε» μέσα από το Κάιρο ώστε να τοποθετηθεί στο αίθριο του νέου Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου.

Για αυτό το δύσκολο και αρκετά περίπλοκο εγχείρημα χρειάστηκαν στρατιωτικοί, μηχανικοί και ειδικοί εργολάβοι. Το άγαλμα μεταφέρθηκε μέσα σε κλουβί, τοποθετημένο σε φορτηγό και μετακινήθηκε με μεγάλη προσοχή ώστε να αποφευχθούν ζημιές από τους κραδασμούς κατά τη μεταφορά του.

Το κόστος της μεταφοράς άγγιζε τις 13,6 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες, σχεδόν δηλαδή 620.000 ευρώ.

Ο Ζαΐ Χάουαξ, πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων, τόνισε τη σημασία του αγάλματος όσον αφορά την τουριστική δραστηριότητα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί λόγω των πολιτικών βιαιοτήτων: «Η Αίγυπτος είναι ασφαλής και μπορείτε να μας επισκεφθείτε, επειδή χρειαζόμαστε τον τουρισμό για τη συντήρηση των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων».

Το άγαλμα θα είναι το πρώτο έκθεμα που θα αντικρίζουν οι επισκέπτες του μουσείου, μέρος του οποίου θα ανοίξει αργότερα φέτος..

Το άγαλμα βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Mit Rahina το 1820 από τον Ιταλό Giovanni Caviglia. Το 1955 μεταφέρθηκε στην πλατεία “Ramses” στο Κάιρο. Η αύξηση της ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πλατεία οδήγησε στην επόμενη μετακίνησή του το 2006 σε ειδικό χώρο αποθήκευσης, όπου διατηρήθηκε μέχρι και σήμερα, μακριά από τη δημόσια θέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ