ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία «βαφτίζει» ασφαλή χώρα το Αφγανιστάν και συνεχίζει τις απελάσεις

Η Γερμανία «βαφτίζει» ασφαλή χώρα το Αφγανιστάν και συνεχίζει τις απελάσεις
EPA/MARCEL KUSCH

Την πολιτική των απελάσεων προσφύγων στο Αφγανιστάν συνεχίζει η Γερμανία, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για μια ασφαλή χώρα, δείχνοντας να μην λαμβάνει υπόψιν της ούτε τις συγκρούσεις που συνεχίζονται εκεί, ούτε και τους κινδύνους που κρύβει για τους ανθρώπους αυτούς η επιστροφή στην πατρίδα. Την ίδια ώρα πάντως, οι γερμανικές αρχές συμβουλεύουν τους γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Αφγανιστάν, εξαιτίας της επικίνδυνης αστάθειας στην περιοχή...

Είναι τόσο επικίνδυνη ακόμη και για τη ζωή τους αυτή η επιστροφή, που αρκετοί από αυτούς, τρέπονται και πάλι σε φυγή, προς αναζήτηση καταφυγίου σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, αψηφώντας ακόμη και τους κινδύνους που κρύβει το ίδιο το ταξίδι.

Ενδεικτικές είναι οι μαρτυρίες τεσσάρων Αφγανών προσφύγων που απελάθηκαν από τη Γερμανία, με τους οποίους μίλησαν ερευνητές της οργάνωσης RSA, της «Υποστήριξης προσφύγων στο Αιγαίο». Πρόκειται για τέσσερις ανθρώπους που πλέον ζουν σε δύσκολες συνθήκες στους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα, και οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως οι ζωές τους κινδύνευαν στο Αφγανιστάν και δεν είχαν άλλη επιλογή από το να τραπούν και πάλι σε φυγή.

Και οι τέσσερίς τους βρέθηκαν πολύ νέοι στη Γερμανία, όπου ενσωματώθηκαν, και είτε εργάζονταν είτε πήγαιναν σχολείο. Ωστόσο μια μέρα, ξαφνικά τους έβαλαν σε μια πτήση απέλασης και τους επέστρεψαν στο Αφγανιστάν, όπου βρήκαν μόνο ένα προσωρινό κατάλυμα, απειλήθηκαν και υπήρξαν μάρτυρες βομβιστικών επιθέσεων.

Η Salinia Stroux, κοινωνική ανθρωπολόγος που συνεργάζεται ως ερευνήτρια με την RSA, εξήγησε μιλώντας στο CNN Greece οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν απελαθεί είναι άνθρωποι που έχουν ζήσει χρόνια στη Γερμανία, έχουν ενταχθεί, έχουν προσαρμοστεί και βρίσκονται ξαφνικά πίσω στο Αφγανιστάν, αντιμέτωποι με μια χώρα που δεν την γνωρίζουν πια, οι συγγενείς και φίλοι τους την έχουν επίσης εγκαταλείψει, δεν έχουν γνώση για να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση. Έχοντας οι ίδιοι αλλάξει συμπεριφορά, νοοτροπία και τρόπο σκέψης αντιμετωπίζονται από την τοπική κοινωνία ως «ξένοι» και ως όχι αρκετά πιστοί στη θρησκεία, ενώ μιλώντας μαζί τους κανείς αντιλαμβάνεται μεγάλο φόβο, αλλά και διαπολιτισμικό σοκ.

Η Γερμανία εστιάζει σε μια πολιτική αποτροπής όχι μόνο με αυτές τις απελάσεις αλλά και με τη στάση της όσον αφορά στα αιτήματα ασύλου, που σε πρώτο βαθμό εκδίδει έναν πολύ μεγάλο αριθμό αρνητικών αποφάσεων για Αφγανούς αιτούντες άσυλο, οι οποίες όμως ανατρέπονται στον δεύτερο βαθμό.

Η κοινωνική ανθρωπολόγος εξέφρασε μάλιστα τον προβληματισμό της για τις αντικρουόμενες πληροφορίες που έρχονται από τη Γερμανία σχετικά με την ασφάλεια στο Αφγανιστάν.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της γερμανικής ομοσπονδίας υπηρεσίας πληροφοριών, Μπρούνο Καλ, πάνω από το 40% του Αφγανιστάν πλέον βρίσκεται στα χέρια των Ταλιμπάν και παρόμοιων ομάδων, ενώ το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών προειδοποίησε τους Γερμανούς πολίτες που σχεδιάζουν να κάνουν κάποιο ταξίδι προς το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι αυτό το διάστημα κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, λόγω της αστάθειας στην περιοχή.

Ωστόσο την ίδια στιγμή οι γερμανικές αρχές διαβεβαιώνουν πως πρόκειται για μια ασφαλή χώρα, στην οποία μπορούν να επιστρέψουν χωρίς να κινδυνεύουν οι Αφγανοί πρόσφυγες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ