Πολλές χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν το βράδυ της Πέμπτης, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ζητώντας περισσότερη "ελευθερία" και "το τέλος της πατριαρχίας".

Διαβάστε επίσης

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως "Όλες μαζί είμαστε ισχυρές" και "Θα αντισταθείτε μαζί μας αυτήν την άνοιξη;" οι διαδηλώτριες διέσχισαν τη λεωφόρο Ιστικλάλ, την καρδιά της ευρωπαϊκής πλευράς της πόλης. Ορισμένες φώναζαν και αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο.

"Η κατάσταση των γυναικών εδώ είναι ντροπιαστική. Και χειροτερεύει", δήλωσε η Τουρκάν Γκεζμίς. "Δεν μας αφήνουν ελεύθερες. Καθημερινά, δεχόμαστε πιέσεις και ξανά πιέσεις. Φτάνει πιά!" πρόσθεσε.

"Η Τουρκία πραγματικά είναι κάτω από τον μέσο όρο. Όταν μιλάμε για ελευθερίες, δεν υπάρχει τίποτα απ' αυτά. Και όχι μόνο για τις γυναίκες, για όλους. Δεν ζούμε σε μια χώρα όπου υπάρχει ισότητα" τόνισε μια άλλη διαδηλώτρια, η Χαλέ.

Οι οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών καταγγέλλουν συχνά δηλώσεις Τούρκων πολιτικών –αρχής γενομένης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν– που τις θεωρούν σεξιστικές.

Σήμερα, ο πρόεδρος επανέλαβε, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ότι θα ήθελε οι Τούρκοι να αποκτούν "τουλάχιστον τρία παιδιά", μια δήλωση που του στοίχισε πολλά επικριτικά σχόλια.

"Όταν το λέω αυτό, κάποιους ενοχλώ. Γιατί; Επειδή είναι εχθροί του έθνους μας" υποστήριξε ο Ερντογάν.


Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2018: Αχτσιόγλου και Φωτίου σε ξενώνα φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας

Ξένια Κούρτογλου (Focus Bari): Από τις γυναίκες λείπει το επιχειρηματικό ρίσκο!

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Επτά γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2018: H Liberation κρίνει το μισθολογικό χάσμα με μία απλή κίνηση