ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση του αρχηγού των βρετανικών υπηρεσιών αντικατασκοπείας στη Ρωσία

Επίθεση του αρχηγού των βρετανικών υπηρεσιών αντικατασκοπείας στη Ρωσία
REUTERS/Stefan Rousseau/Pool

Η Ρωσία ευθύνεται για «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», καταγγέλλει ο αρχηγός των βρετανικών υπηρεσιών αντικατασκοπείας MI5 σε ομιλία που θα απευθύνει στο Βερολίνο, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τις δυτικές δημοκρατίες, διασπείροντας παραπληροφόρηση και ψεύδη.

Στην πρώτη δημόσια ομιλία εν ενεργεία αρχηγού του MI5 στο εξωτερικό, ο Άντριου Πάρκερ θα χαιρετίσει την ευρωπαϊκή απάντηση στην απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί την Μόσχα, παρά τις ρωσικές διαψεύσεις.

Μετά τις πρώτες κυρώσεις που εφαρμόσθηκαν από την βρετανική κυβέρνηση κατά της Μόσχας, 18 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν την απέλαση Ρώσων διπλωματών.

Ο Άντριου Πάρκερ θα καταγγείλει «τις κατάφωρες παραβιάσεις των διεθνών κανόνων» εκ μέρους της Ρωσίας, που ο ίδιος θεωρεί ότι κινδυνεύει να μετατραπεί σε «παρία», αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ενώ θα αναφερθεί και σε μία σειρά πρόσφατων επιθετικών και κακόβουλων ενεργειών που κατευθύνθηκαν από το Κρεμλίνο.

«Το συστηματικό πλέον δόγμα του ρωσικού κράτους, ο συνδυασμός της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης, της παραπληροφόρησης και της διαστρέβλωσης δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε συνδυασμό με νέους και παλαιούς τρόπους κατασκοπείας και υψηλά επίπεδα κυβερνοεπιθέσεων, στρατιωτικής και εγκληματικής βίας, συνθέτουν αυτό που σήμερα εννοούμε με τον όρο υβριδικοί κίνδυνοι», θα πει.

Απέναντι στην παραπληροφόρηση και τα fake news που ακολούθησαν την επίθεση στο Σάλσμπερι, θα επισημάνει την ανάγκη αντιμετώπισης «των ψευδών, των μισών αληθειών και της συσκότισης που διασπείρονται από τις μηχανές της προπαγάνδας».

Θα επιμείνει επίσης ως προς το θέμα της ανάγκης ευρωπαϊκών συμπράξεων στον τομέα των Πληροφοριών για την αντιμετώπιση της «ισχυρής και επίμονης διεθνούς τρομοκρατικής απειλής». «Στον σημερινό αβέβαιο κόσμο, έχουμε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη αυτής της κοινής δύναμης», σύμφωνα με τον Άντριου Πάρκερ.

«Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε απώλεια των αμοιβαίων ικανοτήτων μας ή αποδυνάμωση των συλλογικών προσπαθειών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό το οφείλουμε στους πολίτες μας σε ολόκληρη την Ευρώπη», θα πει ο αρχηγός του MI5.

Ο αρχηγός του MI5 θα ευχαριστήσει τους εταίρους της υπηρεσίας του για την υποστήριξή τους στην έρευνα που ακολούθησε την επίθεση στο Μάντσεστερ (22 νεκροί) στις 22 Μαΐου 2017 και θα ανακοινώσει ότι από τον Μάρτιο 2017 το MI5 ματαίωσε 12 σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων στο βρετανικό έδαφος.

Θα απευθύνει προειδοποίηση για την απειλή που προέρχεται τον ISIS μετά τις ήττες του στη Συρία και το Ιράκ. Κατά την άποψή του, η οργάνωση εξακολουθεί να επιδιώκει την πραγματοποίηση καταστροφικών και όλο και πιο πολύπλοκων επιθέσεων.

Ταυτόχρονα, η Βουλή των Λόρδων έδωσε στην δημοσιότητα έκθεση με την οποία καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να διατυπώσει με σαφήνεια τις προτάσεις της για την διατήρηση μετά το Brexit της συνεργασίας με την Ευρώπη στον τομέα της ασφάλειας, όπως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει εκφράσει την βούληση επανειλημμένως.

«Είμαστε ανήσυχοι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εξηγήσει πώς οι φιλόδοξες αυτές επιθυμίες μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες», αναφέρεται στην έκθεση της Βουλή των Λόρδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ