ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ίσως χρειαστεί να συναντηθούμε περισσότερες φορές με τον Κιμ για να επιτευχθεί συμφωνία

Τραμπ: Ίσως χρειαστεί να συναντηθούμε περισσότερες φορές με τον Κιμ για να επιτευχθεί συμφωνία
REUTERS/Joshua Roberts

Ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες από μία συναντήσεις προκειμένου να επισφραγιστεί μια συμφωνία αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας. Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως και ο ίδιος θα επιθυμούσε να διακόψει η Πιονγιάνγκ το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, το συντομότερο δυνατόν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος που τον μετέφερε στο Τέξας, ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι ελπίζει ακόμη ότι θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε επίσης ότι πιθανότατα θα δεχτεί τον απεσταλμένο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Τσολ αύριο, Παρασκευή, στον Λευκό Οίκο, ο οποίος του μεταφέρει μία επιστολή του Κιμ.

Την ίδια ώρα, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες που είχε ο Κιμ Γιονγκ Τσολ με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Νέα Υόρκη. Ο Πομπέο χαιρέτισε αυτές τις «ουσιαστικές», όπως τις χαρακτήρισε, συνομιλίες.

«Μιλήσαμε για τις προτεραιότητές μας για την ενδεχόμενη σύνοδο των ηγετών μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η συνάντηση αυτή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με το "δεξί χέρι" του Κιμ κράτησε περίπου δυόμισι ώρες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο λόγω της "προόδου" που επιτεύχθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ