ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Απόγνωση για τους «μετανάστες» κατατακτήριων εξετάσεων της χώρας

Κίνα: Απόγνωση για τους «μετανάστες» κατατακτήριων εξετάσεων της χώρας
REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια Κινέζοι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με το περίφημο τεστ «γκάο-κάο», το οποίο καθορίζει την είσοδό τους στα πανεπιστήμια της Κίνας. Το τεστ, διαρκεί τρεις ημέρες, και είναι μία από τις πιο καθοριστικές στιγμές στη ζωή κάθε Κινέζου μαθητή, καθώς η προετοιμασία ξεκινάει πολλά χρόνια πριν και η πίεση για επιτυχία είναι τεράστια.

Τόσο οι ίδιοι οι μαθητές όσο και οι γονείς τους αναζητούν μονίμως πιθανούς τρόπους να ενισχύσουν τη βαθμολογία των παιδιών. Έτσι, όταν η επαρχία της Φούτζιαν στη Νότια Κίνα ανακοίνωσε ότι μη-κάτοικοι θα επιτρέπεται να δώσουν το τεστ εκεί, πολλές οικογένειες θεώρησαν ότι πρόκειται για μάννα εξ ουρανού.

Το τεστ λαμβάνει χώρα την ίδια ώρα σε όλα τα εξεταστικά κέντρα της Κίνας αλλά στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων υπολογίζονται πολλά τοπικά στοιχεία, όπως ο πληθυσμός κάθε περιοχής, προηγούμενες επιτυχίες μαθητών από την περιοχή αλλά και οικονομικά στοιχεία που αφορούν την κάθε επαρχία.

Η επαρχία Φούτζιαν θεωρούταν ότι προσέφερε ιδιαίτερα καλές πιθανότητες σε όσους έδιναν το τεστ εκεί καθώς έχει μικρό μαθητικό πληθυσμό και ψηλά ποσοστά μαθητών που συνεχίζουν τις σπουδές τους σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Έτσι, μόλις η επαρχία ανακοίνωσε την νέα αυτή τροπολογία, πολλές οικογένειες μετακόμισαν εκεί προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας των παιδιών τους.

Δυστυχώς όμως, τον περασμένο Νοέμβριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όσοι είχαν μετακομίσει μετά την 1 Ιουλίου του 2017 δεν θα μπορούσαν να δώσουν το τεστ εκεί, γεγονός που σόκαρε εκατοντάδες οικογένειες. Πολλές από αυτές, θεωρούν ότι αδικήθηκαν από τις τοπικές αρχές και έχουν καταφύγει στην κεντρική κυβέρνηση του Πεκίνου αναζητώντας μία λύση.

Πολλοί γονείς νιώθουν υπεύθυνοι για την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τώρα τα παιδιά τους. Ο Χουάνγκ Λιεσιάν, για παράδειγμα, που είναι ένας 46χρονος οικοδόμος, δήλωσε στο CNNi ότι «ήθελα να κάνω την πιο έξυπνη επιλογή σε κάθε βήμα. Αλλά τελικά, η κόρη μου τώρα δεν έχει μέλλον

Οι μετανάστες «γκάο-κάο», όπως αποκαλούνται στην Κίνα, αντιμετωπίζουν συχνά και την δυσαρέσκεια των μόνιμων κατοίκων της Φούτζιαν, πολλοί από τους οποίους δεν είναι χαρούμενοι με τις νέες αφίξεις.

Σύμφωνα με στατιστικές που δημοσιεύτηκαν τον Νοέμβριο, υπολογίζεται ότι 15.699 μαθητές σκόπευαν να δώσουν το τεστ στη Φούτζιαν, 605 εκ των οποίων επηρεάστηκαν από το νέο νόμο και δεν μπορούν πλέον να παραστούν για την εξέταση.

China's exam migrants desperate for chance to sit life-changing gaokao by Elaine Wang, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ