ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος G7: Οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες, λέει ο Τραμπ

Σύνοδος G7: Οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες, λέει ο Τραμπ
REUTERS

Επιτυχημένη χαρακτήρισε τη Σύνοδο της ομάδας των χωρών G7 στον Καναδά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι το εμπόριο ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών.

Όπως υποστήριηξε, οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες από τις άλλες χώρες και κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.

Παράλληλα, όπως είπε ο ίδιος, ζήτησε από τις χώρες της ομάδας G7 δίκαιη και αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές, αλλά και τερματισμό της άδικης πρακτικής στο εμπόριο.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι χώρες της ομάδας G7 αρχίζουν ν’ αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για ένα πιο δίκαιο εμπόριο με τις ΗΠΑ, ενώ δεν τις κατηγόρησε για τις εμπορικές συμφωνίες του παρελθόντος, αποδίδοντας την ευθύνη στους προηγούμενους ηγέτες των ΗΠΑ.

Η επίσκεψή του στην Σιγκαπούρη, είναι μία «αποστολή ειρήνης», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι συζήτησε την απειλή της μη ελεγχόμενης μετανάστευσης.

Στην διάσκεψη συζητήθηκε ακόμα η απειλή από το Ιράν, όπως επίσης κι ο εξτρεμισμός. Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι χώρες που συμμετέχουν στην αναφερόμενη ομάδα μοιράζονται τις ίδιες αξίες και μπορούν να συντονιστούν και να πετύχουν για το κοινό καλό.

Ακόμα δήλωσε ότι πρέπει να επιτύχει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ εκτιμά την δουλειά για την προετοιμασία της διάσκεψης που έχει κάνει η Βόρεια Κορέα.

Ο ίδιος, εκτίμησε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα κάνει κάτι θετικό για τον λαό του, τονίζοντας ότι μπορεί να κάνει «μεγάλη» την Βόρεια Κορέα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μόνο για μια φορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ