ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Συμφωνία με την Ελλάδα για το προσφυγικό ως το τέλος του μήνα

Γερμανία: Συμφωνία με την Ελλάδα για το προσφυγικό ως το τέλος του μήνα
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Αισιόδοξη για την επίτευξη διμερούς συμφωνίας για το προσφυγικό με την Ελλάδα μέχρι τα τέλη του Ιουλίου εμφανίστηκε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η αναπληρώτρια επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών μίλησε σε εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke. «Με την Ελλάδα θέλουμε να πετύχουμε συμφωνία μέχρι το τέλους του μήνα» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Συμπλήρωσε δε, ότι η συμφωνία με την Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για αντίστοιχες συμφωνίας με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Και η Ιταλία επιθυμεί να υπάρξουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο προσφυγικό. Διότι οι Ιταλοί θέλουν, ως αντάλλαγμα, να τους βοηθήσουμε. Η αλληλεγγύη παραμένει σημαντική για όλους ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στη Ρώμη» είπε η ίδια.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποίησε εκ νέου για απώθηση προσφύγων και μεταναστών στα γερμανικά σύνορα, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν διμερείς συμφωνίας με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις του του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι «δεν αποτελεί καλή στρατηγική να επενδύει κάποιος στο ότι δεν θα υπάρξουν διμερείς συμφωνίες». «Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσουν επαναπροωθήσεις στα γερμανικά σύνορα» είπε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών στο κοινοβούλιο Αλεξάντερ Ντόμπριντ εκτίμησε ότι τα γερμανικά σχέδια επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο στις χώρες εισόδου στην ΕΕ δεν θα δράσουν αποτρεπτικά στις αρχές των εν λόγω χωρών έτσι ώστε να διακόψουν τις καταγραφές φοβούμενες επιστροφές χιλιάδων προσφύγων. «Όποιος δεν είναι σε θέση να τηρήσει στοιχειώδεις ευρωπαϊκούς κανόνες δεν μπορεί να περιμένει συνεργασία σε άλλους τομείς», προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην υπουργός.

Αισιόδοξος για μια αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού στη Γερμανία εμφανίζεται και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών συντηρητικών Φόλκερ Κάουντερ.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Neue Passauer Presse δηλώνει ότι ελπίζει σε μια συμφωνία κατ΄ αρχήν με την Ελλάδα και μετά με την Ιταλία για την γρήγορη επιστροφή προσφύγων που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στις εν λόγω χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ