Η γενιά των Millennials στην Κίνα συνδυάζει ανώτερες σπουδές και τέχνες
Πηγή: Pixabay

Λούτρινα αρκουδάκια, κιθάρες, γυαλιά κολύμβησης, σπιτικές νοστιμιές και βιβλία. Με όλα αυτά στις αποσκευές τους τα «μωρά της χιλιετίας», γνωστά και ως γενιά των Millennials, ονειρεύονται μία... πολύχρωμη φοιτητική ζωή.

Ο αριθμός των «μωρών της χιλιετίας» που γεννήθηκαν το 2000 έφθασε τα 17,71 εκατομμύρια, ο υψηλότερος αριθμός γεννήσεων από το 2000 έως το 2015, πριν από το 2016 όταν ξεκίνησε η πολιτική που επιτρέπει στα ζευγάρια να έχουν δύο παιδιά.

Το έτος 2000 δεν είναι μόνο το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας αλλά και η χρονιά του δράκου για τους Κινέζους που πιστεύουν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν αυτή τη χρονιά θα έχουν καλή τύχη. Σήμερα, δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, τα μωρά αυτά είναι πρωτοετείς σε πανεπιστήμια και κολέγια. Στο Πανεπιστήμιο Ωκεανογραφίας, στην ανατολική επαρχία της Κίνας Σαντόνγκ, το 72% περίπου των πρωτοετών γεννήθηκε το 2000.

Η Ζανγκ Γουερού είναι μία από τις φοιτήτριες που ταξίδεψε περίπου 2.500 χλμ. από το πατρικό της για να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο. Είναι όμως τόσο χαρούμενη που θα παρακολουθήσει τη σχολή που θέλει και το μόνο που την ανησυχεί είναι μήπως... χαθεί στους δαιδαλώδεις δρόμους της πανεπιστημιούπολης. Αριστούχος στην πληροφορική και τη μηχανική, η Ζανγκ επιθυμεί να παρακολουθήσει τμήματα παραδοσιακού κινεζικού πολιτισμού, όπως αρχαία ποίηση, παραδοσιακά όργανα, δημιουργία παραδοσιακών ενδυμάτων.

Η Λιάνγκ Γουισίν, βιοτεχνολόγος στη Γεωπονική του Τσινγκάο, επιθυμεί να ξαναρχίσει μαθήματα χορού καθώς στο σχολείο είχε αναγκασθεί να τα εγκαταλείψει εξαιτίας του μεγάλου φόρτου εργασίας για να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο.

Ζώντας σε πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης τον 21ο αιώνα, πολλοί Κινέζοι που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970, έλαβαν καλή μόρφωση και έγιναν γονείς μετά το 2000 στέλνουν πλέον τα παιδιά τους από νήπια σχεδόν να παρακολουθήσουν κάποια τέχνη. Πιάνο, χορό, βιολί, σκάκι, αρχαία κουλτούρα και ούτω καθεξής, οι Millennials γνωρίζουν πολύ περισσότερα από τις προηγούμενες γενιές χωρίς να παραμελούν και τις σπουδές τους, ενώ μεγάλο ποσοστό κάνει και μεταπτυχιακό.

Σύμφωνα με έρευνα του κινεζικού διαδικτυακού γίγαντα Tencent που διενεργήθηκε τον περασμένο Μάιο, το 89,4% των απαντήσεων που έδωσαν όσοι γεννήθηκαν μετά το 2000 είναι ότι η επιτυχία εξαρτάται από τη σκληρή δουλειά.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!