ΚΟΣΜΟΣ

Διπλή επίθεση της Μπόκο Χαράμ με απολογισμό 24 νεκρούς

Διπλή επίθεση της Μπόκο Χαράμ με απολογισμό 24 νεκρούς
Πολύ δύσκολα θα μπορέσει η κυβέρνηση της Νιγηρίας να πατάξει τη Μπόκο Χαράμ, η δράση της οποίας έχει γίνει αιτία να χαθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. REUTERS / STRINGER

Τις φονικές επιθέσεις της συνέχισε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία χτύπησε τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, αφαιρώντας συνολικά 24 ζωές.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στο χωριό Καμούγια της πολιτείας Μπόρνο, στη Νιγηρία, όπου μαχητές της οργάνωσης έφτασαν πεζή και με ποδήλατα και αφού σκότωσαν 14 άτομα, αποκεφάλισαν κάποια από αυτά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων. Στη συνέχεια, πυρπόλησαν και κατέστρεψαν το χωριό, στο οποίο είχαν επιτεθεί και τον περασμένο Ιούλιο, σκοτώνοντας τότε 20 ανθρώπους.

Πιθανότατα όχι τυχαία, αν σκεφτεί κανείς ότι από τη συγκεκριμένη περιοχή κατάγεται ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Νιγηρίας, Τουκούρ Γιούσουφ Μπουρατάι, ο οποίος αύξησε την πίεσή του στη Μπόκο Χαράμ από τον Ιούλιο, όταν και ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε σε ξένο έδαφος και συγκεκριμένα στην Κολοφάτα, μια κοινότητα στην επαρχία του Απώτατου Βορρά του Καμερούν, όπου η δράση της Μπόκο Χαράμ είναι ιδιαίτερα έντονη.

Δύο επίδοξοι βομβιστές καμικάζι σκόπευαν να ανατιναχθούν, ωστόσο μόνο ο ένας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Ο δεύτερος τράπηκε σε φυγή, ωστόσο το κακό είχε ήδη γίνει, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες, τουλάχιστον δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Ο υπουργός Επικοινωνιών του Καμερούν Ίσα Τσιρόμα επιβεβαίωσε την επίθεση στην Κολοφάτα, έδωσε ωστόσο διαφορετικό απολογισμό από τις τοπικές αρχές, κάνοντας λόγο για επτά νεκρούς και 27 τραυματίες.

Το Καμερούν, όπως και το Τσαντ, ο Νίγηρας και το Μπενίν, είχαν συνεισφέρει στρατεύματα στην δύναμη που συγκροτήθηκε μαζί με τη Νιγηρία για να πολεμήσει τη Μπόκο Χαράμ. Όμως δεν έχουν ακόμη καν αρχίσει κοινές επιχειρήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα ο στρατός του Καμερούν ανακοίνωσε ότι άνδρες του σκότωσαν 100 μέλη της Μπόκο Χαράμ κι απελευθέρωσαν 900 ομήρους της οργάνωσης. Ωστόσο, αναλυτές και πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας εκτίμησαν ότι οι αριθμοί αυτοί μάλλον είναι πολύ πιο διογκωμένοι από τους πραγματικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα έχει νικήσει τη Μπόκο Χαράμ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, κάτι που ωστόσο φαντάζει από δύσκολο έως αδύνατο.

Οι νεκροί από τη δράση της Μπόκο Χαράμ ξεπερνούν τους 1.500 αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Μπουχάρι, στα τέλη Μαΐου. Από το 2009, ο απολογισμός των νεκρών της εξέγερσης της Μπόκο Χαράμ και των επιχειρήσεων του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας για την καταστολή της υπολογίζεται πως ξεπερνά τους 17.000...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ