ΚΟΣΜΟΣ

Μέσω τηλεφώνου έδινε οδηγίες στους δράστες του Μπατακλάν ο Αμπαούντ

Μέσω τηλεφώνου έδινε οδηγίες στους δράστες του Μπατακλάν ο Αμπαούντ
REUTERS/Social Media Website via Reuters

Μέσω τηλεφώνου φαίνεται ότι καθοδήγησε την ομάδα τρομοκρατών που έσπειρε τον θάνατο στο θέατρο Μπατακλάν του Παρισιού ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ με βάση τα όσα είπε μάρτυρας στους Γάλλους ερευνητές της υπόθεσης.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το CNN ο Αμπαούντ εθεάθη να στέκεται στην είσοδο κτιρίου και να φωνάζει στο κινητό του για περίπου μια ώρα.

Τη νύχτα εκείνη ο συγκεκριμένος μάρτυρας είχε πάει αρκετές φορές στο αυτοκίνητό του που ήταν παρκαρισμένο πολύ κοντά και ο Αμπαούντ φέρεται να ήταν στο ίδιο σημείο όλες τις φορές.

Μάλιστα περιγράφει τον Αμπαούντ ως ιδιαιτέρως αναστατωμένο ενώ όταν ο μάρτυρας πέρασε από δίπλα του μπόρεσε και είδε το πρόσωπό του.

Το κεφάλι του "εγκεφάλου" των επιθέσεων ήταν ξυρισμένο και φορούσε φαρδιά ρούχα, ωστόσο, όταν αργότερα οι φωτογραφίες του είδαν το φως της δημοσιότητας ο μάρτυρας αμέσως τον αναγνώρισε και ειδοποίησε τις αρχές.

Τη μαρτυρία αυτή αποκάλυψε ο Γάλλος ειδικός αναλυτής για θέματα τρομοκρατίας, Ζαν Σαρλ Μπρισάρ στην τελευταία έκδοση της εφημερίδας Sentinel του Κέντρου για την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας.

Όπως γράφει ο Μπρισάρ, "η παρουσία του Αμπαούντ στη γύρω περιοχή των επιθέσεων προσφέρει μια ένδειξη του βαθμού στον οποίο επέβλεπε και ήλεγχε την υπόθεση και εκτιμάει ότι έδινε απευθείας εντολές και οδηγίες στην ομάδα του μέσα στο Μπατακλάν".

Νωρίτερα το μοιραίο βράδυ, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, οι καταγραφές του τηλεφώνου του Αμπαούντ δείχνουν ότι επικοινωνούσε με τον Μπιλάλ Χαντφι, έναν από τους βομβιστές του Stade de France μέχρι ακριβώς τη στιγμή που οι τρεις βομβιστές ξεκίνησαν να ανατινάσσονται.

Τον εγκέφαλο της σφαγής που σκοτώθηκε σε έφοδο των Γάλλων αστυνομικών σε διαμέρισμα σε προάστιο του Παρισιού λίγα 24ωρα μετά το μακελειό γνώριζε και ο Γιώργος Καρασαβίδης, Έλληνας των Βρυξελλών που μίλησε στη Μαρία Καρχιλάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ