ΚΟΣΜΟΣ

Sieg Heil! Έρευνα & οργή για το ναζιστικό χαιρετισμό 60 μαθητών στις ΗΠΑ

Sieg Heil! Έρευνα & οργή για το ναζιστικό χαιρετισμό 60 μαθητών στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ που τα εγκλήματα μίσους οργιάζουν έχει δημιουργηθεί σάλος για ένα ομαδικό πορτρέτο ανιστόρητης ντροπής σε σχολείο. Σε αυτή περίπου 60 μαθητές γελάνε χαιρετώντας ναζιστικά.  

Μια φωτογραφία ομάδας αγοριών από τον χορό αποφοίτων (junior prom) έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα και αναρτήθηκε από δημοσιογράφο στη σελίδα του στο Twitter.

Στη φωτογραφία, τα περισσότερα από τα 60 αγόρια που φοιτούν στο Λύκειο του Μπαραμπού κάνουν ναζιστικό χαιρετισμό και γελούν.

Στο σχολείο της πόλης, στην πολιτεία Ουισκόνσιν των ΗΠΑ φοιτούν 1.000 μαθητές εκ των οποίων το 12% είναι έγχρωμοι.

Η φωτογραφία είναι από την περασμένη άνοιξη και σύμφωνα με χρήστη των social media, ο χαιρετισμός έγινε μετά από προτροπή του φωτογράφου Πίτερ Γκαστ.

Στη φωτογραφία οι έφηβοι είναι ντυμένοι με κουστούμια, χαμογελούν και οι περισσότεροι χαιρετούν ναζιστικά.

21b057e2 146e 4e79 bae6 5f2d2935e79e baraboo screen

@Twitter

Ο δημοσιογράφος Jules Suzdaltsev δημοσίευσε τη φωτογραφία και ρώτησε αν κάποιος από το σχολείο του Μπαραμπού στο Ουινσκόνσιν μπορεί να τον διαφωτίσει για ποιο λόγο φαίνεται ότι όλα τα αγόρια της τάξης του 2018 κάνουν τον ναζιστικό χαιρετισμό Sieg Heil! (Ζήτω η Νίκη) κατά τη διάρκεια των φωτογράφησης για τον χορό.

Λίγο καιρό αργότερα, άρχισε να λαμβάνει μηνύματα από τους απόφοιτους του Μπαραμπού, οι οποίοι μίλησαν για μαθητές που φώναζαν "λευκή εξουσία" στους διαδρόμους μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και άλλους που συχνά δέχονται προσβολές ρατσιστικές ή ομοφοβικές από λευκούς μαθητές.

Πολλοί από τους έφηβους που μίλησαν με τον δημοσιογράφο, σύμφωνα με το The Cut είπαν επίσης ότι το σχολείο απέτυχε να ενεργήσει με ουσιαστικό τρόπο όταν αναφέρθηκαν περιπτώσεις λεκτικού εκφοβισμού.

Μέσα σε λίγες ώρες, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Μπαραμπού απάντησε με δύο ανακοινώσεις.

Η πρώτη δήλωση ανέφερε ότι η φωτογραφία δεν αντικατοπτρίζει τις εκπαιδευτικές αξίες και τις πεποιθήσεις της εκπαιδευτικής περιφέρειας και ότι "διεξάγεται έρευνα και θα ακολουθήσουν όλες οι κατάλληλες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων και νομικών για το περιστατικό".

Η δεύτερη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Twitter, απευθύνεται στους γονείς της περιοχής.

"Ας είμαστε πολύ σαφείς: το μίσος δεν έχει θέση στην σχολική κοινότητα του Μπαραμπού. Τα σχολεία μας είναι χώροι όπου όλοι οι άνθρωποι... είναι αξιοσέβαστοι και τιμώνται" αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται.

Eθνικοσοσιαλισμός

767408

H Xιτλερική Nεολαία, η οποία το 1933 - μετά την άνοδο του Xίτλερ στην εξουσία - γιγαντώθηκε και έφτασε να αριθμεί 3,5 εκατομμύρια μέλη, συνιστούσε μια ελκυστική εναλλακτική πρόταση απέναντι στον κόσμο των ενηλίκων.

Oι εκδρομές, οι κατασκηνώσεις και κάθε λογής ομαδικές εκδηλώσεις και εξορμήσεις, η ατομική ευθύνη, τα περιθώρια αυτενέργειας, καθώς και η ανάληψη ηγετικών θέσεων από τους ίδιους τους νέους αποτέλεσαν ισχυρά κίνητρα για πολλούς νεαρούς και νεαρές.

H βασική αποστολή της Xιτλερικής Nεολαίας ήταν να διαπαιδαγωγήσει τη νεολαία σύμφωνα με τα εθνικοσοσιαλιστικά ιδεώδη και να εξασφαλίσει ότι οι νέοι θα υπηρετούσαν άκριτα το ναζιστικό κράτος.

Tο 1936 η Xιτλερική Nεολαία ανακηρύχθηκε Nεολαία του Kράτους και από το 1939 η ένταξη και η προσφορά υπηρεσιών σε αυτήν έγινε υποχρεωτική.

H αυξανόμενη στρατικοποίηση των εκδηλώσεων και η φανερή προετοιμασία των νέων για τον πόλεμο είχε ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι νέοι να δυσανασχετούν με τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της οργάνωσης, χωρίς όμως να προβάλλουν καμιά ουσιαστική αντίσταση.

FBI: αύξηση 17% στα εγκλήματα μίσους

Σε παράλληλο χρόνο οι ΗΠΑ κατέγραψαν μια αύξηση 17% στα ρατσιστικά, αντισημιτικά ή ομοφοβικά εγκλήματα, τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας για τα "εγκλήματα μίσους", 7.175 επιθέσεις με κίνητρο το χρώμα, την καταγωγή, τη θρησκεία, τη σεξουαλικότητα, το φύλο ή την αναπηρία καταγγέλθηκαν στις δυνάμεις επιβολής του νόμου το 2017 έναντι 6.121 το 2016.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2008 και η αύξηση, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αφορά όλες τις κατηγορίες αναφέρει το FBI.

Οι Αφροαμερικανοί είναι τα συχνότερα θύματα με περισσότερα από 2000 περιστατικά.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός στοχοθετείται σε 1.130 περιστατικά και 938 επιθέσεις διαπράχθηκαν εναντίον Εβραίων, μια αύξηση 37%, σημειώνει το FBI.

"Αυτή η έκθεση είναι μια έκκληση να ενεργήσουμε" σχολίασε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκτελών χρέη υπουργού Δικαιοσύνης Μάθιου Ουιτάκερ, που σημείωσε ότι είναι "ιδιαίτερα προβληματισμένος¨από την άνοδο του αντισημιτισμού.

Η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων λαμβάνει χώρα δύο και πλέον εβδομάδες μετά την ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Είναι η χειρότερη αντισημιτική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ