Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται «σε κρίσιμο σημείο», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενώπιον βουλευτών, πριν από τη σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες για την έγκριση της συμφωνίας του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και του σχεδίου για τη μελλοντική σχέση της χώρας με την ΕΕ.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμο σημείο και όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στο να εργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να οδηγήσουμε αυτή τη διαδικασία σε μια οριστική κατάληξη» επισήμανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, η οποία αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα του Γιβραλτάρ, διαβεβαιώνοντας ότι η βρετανική κυριαρχία θα είναι «προστατευμένη».

Σύμφωνα με την Μέι, το σχέδιο για το μελλοντικό πλαίσιο θα επιτρέψει στη Βρετανία να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης απέρριψε οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ της πρόσβασης στα αλιευτικά ύδατα και της πρόσβασης στις αγορές, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για έναν εναλλακτικό διακανονισμό με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία θα ξεκινήσουν προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.

Νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τις μετά-Brexit σχέσεις τους, υπό την μορφή «πολιτικής διακήρυξης», η οποία θα επικυρωθεί κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου.

Το κείμενο αυτό, το οποίο θα επισυναφθεί στη συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, «καθορίζει τις παραμέτρους μιας φιλόδοξης, ευρείας, εμπεριστατωμένης και ευέλικτης σύμπραξης» στο εμπόριο, την εξωτερική πολιτική, την αμυντική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας, σύμφωνα με το κείμενο των 26 σελίδων, το οποίο είδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαβάστε επίσης