ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο με «φλεγόμενο σώμα» στον ουρανό της Νέας Ζηλανδίας

Μυστήριο με «φλεγόμενο σώμα» στον ουρανό της Νέας Ζηλανδίας
YouTube

Ένα παράξενο θέαμα αντίκρισαν στον ουρανό οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας το περασμένο Σάββατο, όταν κάτι που έμοιαζε με φλεγόμενη μπάλα, τούς προκάλεσε το ενδιαφέρον.

«Αρχικά έμοιαζε με αεροπλάνο τζετ, αλλά μετά έσπασε σε εκατομμύρια κομμάτια – σαν πυροτεχνήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας στην εφημερίδα New Zealand Herald.

Το μυστήριο τελικά λύθηκε σήμερα, αφού η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι το «φλεγόμενο ουράνιο σώμα» που έλαμψε στον ουρανό ήταν ένας από τους δορυφόρους της, ο οποίος τυλίχτηκε στις φλόγες καθώς εισερχόταν εκ νέου στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η δραματική πτώση του φλεγόμενου δορυφόρου καταγράφηκε από τηλεοπτικές κάμερες που εκείνη την ώρα κάλυπταν έναν αγώνα κρίκετ μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Σρι Λάνκα στο Mount Maunganui. Ο σχολιαστής του αγώνα εκτίμησε ότι επρόκειτο για πτώση μετεωριτών.

Σύμφωνα με την Guardian, οι αεροπορικές δυνάμεις της Ρωσίας δήλωσαν ότι ο δορυφόρος πρόωρης προειδοποίησης πυραύλων Kosmos 2430, σχεδιασμένος για την ανίχνευση εγκλωβισμένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM), οδηγήθηκε εκτός τροχιάς ως μέρος μιας προγραμματισμένης επιχείρησης το Σάββατο.

«Ο δορυφόρος κάηκε ολοσχερώς στην πυκνή ατμόσφαιρα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων», δήλωσε η Aerospace Forces, προσθέτοντας ότι η επανεισδοχή του ήταν υπό έλεγχο ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο εν λόγω δορυφόρος, ο οποίος ξεκίνησε το 2007 στο πλαίσιο του συστήματος ανίχνευσης ICBM "Oko" της Ρωσίας, ήταν εκτός λειτουργίας από το 2012.

Η Ρωσία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία αναβάθμισης του συστήματος της Σοβιετικής περιόδου με πιο προηγμένους δορυφόρους παρακολούθησης πυραύλων "Tundra". Ο πρώτος δορυφόρος Tundra ξεκίνησε σε τροχιά από τη Ρωσία το 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ