ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανός ΥΠΕΞ: Πιθανές νέες συνομιλίες με τη Βρετανία εάν το κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία Μέι

Γερμανός ΥΠΕΞ: Πιθανές νέες συνομιλίες με τη Βρετανία εάν το κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία Μέι
REUTERS/Clodagh Kilcoyne/File Photo

Την ετοιμότητα της ΕΕ για νέες συνομιλίες με την Βρετανία, για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η συμφωνία για το διαζύγιο στην αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων,  εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας.

«Η συμφωνία στέκει ως έχει. Αμφιβάλω ότι μπορεί να γίνει ουσιώδης επανέναρξη της συμφωνίας. Εάν υπήρχε καλύτερη λύση, αυτή θα είχε ήδη συζητηθεί», ανέφερε σε δημοσιογράφους στο ευρωκοινοβούλιο σήμερα.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα η Βρετανίδα πρωθυπουργός να καταφέρει να περάσει τη συμφωνία, για να αποφευχθεί ένα άτακτο διαζύγιο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι αν κάτι τέτοιο αποτύχει, η ΕΕ είναι έτοιμη για περεταίρω συνομιλίες.

Η δήλωση του Μαας μπορεί να θεωρηθεί καθησυχαστική για τη Μέι, ωστόσο, το Βερολίνο αρνήθηκε νωρίτερα ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα προβεί σε παραχωρήσεις στο Λονδίνο, όπως διέρρευσε σε ορισμένα ξένα μέσα.

Απόψε η κρίσιμη ψηφοφορία

Αν οι Βρετανοί κοινοβουλευτικοί εγκρίνουν το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 29η Μαρτίου στις 23:00 (στη 01:00 της 30ής Μαρτίου ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια, οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν για τη μελλοντική τους σχέση και το εμπόριο έπειτα από μια μεταβατική περίοδο που θέλουν να διαρκέσει ως τα τέλη του2020, για να εξομαλυνθεί ο χωρισμός έπειτα από 40 χρόνια γάμου.Αν όμως -και αυτό κατά τους αναλυτές είναι το πιθανότερο- η συμφωνία καταψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η χώρα θα εισέλθει σε «αχαρτογράφητηπεριοχή».

Η Τερέζα Μέι προχώρησε σε σχετική προειδοποίηση, επισημαίνοντας πως εντείνεται ο κίνδυνος να υπάρξει χαοτική έξοδος χωρίς συμφωνία, ή ακόμη και η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ.Η ψηφοφορία, που προβλέπεται να αρχίσει περί τις 21:00 (ώρα Ελλάδας), θα τερματίσει μια περίοδο ατέρμονων αντεγκλήσεων και διαπραγματεύσεων στους κόλπους της βρετανικής πολιτικής τάξης. Ο διχασμός και το αδιέξοδο κυριάρχησαν αυτή την περίοδο ανάμεσα στους οπαδούς της καθαρής ρήξης και όσους προτιμούν αντιθέτως τη διατήρηση στενών δεσμών με την ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ