ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση CNNi: Γιατί η παράταση του Brexit «απειλεί» την Τερέζα Μέι

Ανάλυση CNNi: Γιατί η παράταση του Brexit «απειλεί» την Τερέζα Μέι
(AP Photo/Alastair Grant)

Πριν τούς ευχηθεί για το Πάσχα και αποχωρήσουν για τις ολιγοήμερες διακοπές τους, η Τερέζα Μέι ζήτησε από τους Βρετανούς νομοθέτες να σκεφτούν πώς θα μπορούσε η χώρα να βγει από το αδιέξοδο του Brexit.

Η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πάρει μια «ανάσα» εκτός Λονδίνου με το σύζυγό της πριν επιστρέψει στο Γουεστμίνστερ ανανεωμένη και έτοιμη να εξασφαλίσει μια τελική συμφωνία για το διαζύγιο της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και παρότι μάλλον της αξίζουν μερικές ημέρες ανάπαυλας, η απουσία της από τη βρετανική πολιτική σκηνή δεν είναι ενδεδειγμένη αυτή την περίοδο.

Όπως γράφει το CNNi, η απόφαση των Ευρωπαίων για παράταση του Brexit μέχρι την 31η Οκτωβρίου έφερε τεράστια ανακούφιση στους Βρετανούς βουλευτές.

Εξουθενωμένοι και, ορισμένοι εξ αυτών άρρωστοι, από τις ατελείωτες συνεδριάσεις, οι νομοθέτες της Γηραιάς Αλβιώνας ανέμεναν με ανυπομονησία τη διακοπή των εργασιών της Βουλής λόγω Πάσχα -ιδιαίτερα αφότου είχε ανακοινωθεί πως σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία για παράταση, τότε οι… διακοπές θα ακυρώνονταν για όλους.

Ήταν σαν να άνοιξε μια «βαλβίδα» αποσυμπίεσης…

Φαίνεται, όμως, πως η διαδικασία αυτή προκάλεσε ένα… κενό στην πολιτική ζωή του τόπου, το οποίο έσπευσαν να εκμεταλλευτούν ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Brexiteers -δηλαδή υποστηρικτές του «διαζυγίου»- για να «αρπάξουν» την ατζέντα των συζητήσεων από την πρωθυπουργό.

Την Παρασκευή, ο Νάιτζελ Φάρατζ, που ως ηγέτης του UKIP έδωσε σκληρή μάχη για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου κόμματός του, που ονομάζεται «Brexit Party» -ή ελληνιστί κόμμα του Brexit.

Τις κινήσεις της Τερέζα Μέι παρακολουθούν στενά και αρκετοί Συντηρητικοί, οι οποίοι επιθυμούν να διαδεχτούν την πολιτικό στην ηγεσία του κόμματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας και ένα από τα… φαβορί για την ηγεσία των Συντηρητικών, που φέρεται να έχει ξεκινήσει μυστικές συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP).
Και αυτό γιατί το πολιτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας αποτελεί «κλειδί» για την πλειοψηφία στην υπάρχουσα βουλή.

Παρότι η Τερέζα Μέι όντως χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να καταφέρει να εξασφαλίσει μια συμφωνία για το Brexit, αυτή η περίοδος παράτασης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ίδια.

Γιατί; Επειδή ακόμη και όταν φαινόταν πως η διαδικασία του «διαζυγίου» οδεύει προς αδιέξοδο, η Μέι διατηρούσε έναν κάποιο έλεγχο. Δεν μπορούσε να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» αλλά ήταν εκείνη που δημιουργούσε την ατζέντα των συζητήσεων με τους Εργατικούς και εκείνη που εκπροσωπούσε τη χώρα στις Βρυξέλλες.

Τώρα, όμως, εάν πατήσει φρένο -έστω και προσωρινά- θα επιτρέψει σε άλλες «φωνές», πιο δυνατές από τη δική της, να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της χώρας.

Όπως γράφει στην ανάλυσή του το CNNi, εάν η Μέι θέλει να επανακτήσει τον έλεγχο, τότε δεν πρέπει να απομακρυνθεί για πολύ καιρό από την Ντάουνινγκ Στριτ. Η πρωθυπουργός βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση όσο πλησίαζε απειλητικά η ημερομηνία για σκληρό Brexit. Τώρα, όμως, που «παίζει» στην παράταση, πολλά μπορούν να συμβούν…

Είναι σημαντικό η Μέι να κάνει διπλή προσπάθεια από εδώ και εμπρός και να καταφέρει να βρει μια «χρυσή τομή» με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ώστε να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη μεταξύ υπουργών και εκπροσώπων του Κόρμπιν αλλά δεν πρέπει να καθυστερήσουν λόγω των διακοπών του Πάσχα.

Η Μέι θα πρέπει σύντομα να αναλάβει τα «ηνία» των συζητήσεων αυτών και να πιέσει για συμφωνία πριν το επόμενο Σαββατοκύριακο και φυσικά πριν ξεκινήσει εκ νέου τις εργασίες της η Βουλή. Μόνο έτσι θα καταφέρει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι κάνει πραγματική πρόοδο και να αποτρέψει ένα εσωκομματικό… πραξικόπημα στο κόμμα των Συντηρητικών.

Και τι θα συμβεί εάν οι συζητήσεις αυτές ναυαγήσουν; Η Μέι θα αναγκαστεί είτε να επιστρέψει ενώπιον των νομοθετών με την αρχική συμφωνία της είτε να επιτρέψει στους βουλευτές να επιχειρήσουν εκ νέου να βρουν κάποιο εναλλακτικό σενάριο.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πείσει το κόμμα της ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, τότε θα βρίσκεται σε δεινή πολιτική θέση και οι Συντηρητικοί θα την υποχρεώσουν σε παραίτηση.

Έτσι, καθίσταται σαφές πως στην πραγματικότητα η Μέι έχει περιθώριο μόλις μέχρι την 23η Απριλίου για να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα -ακόμη και αν το επόμενο επίσημο deadline του Brexit για τις Βρυξέλλες είναι ο Ιούνιος.

Theresa May cannot come back from her Easter 'holiday' empty-handed

Analysis by Jane Merrick, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ