ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αποδείχτηκαν σωστές - Το βάρος για το λαό ήταν τεράστιο

Μέρκελ: Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αποδείχτηκαν σωστές - Το βάρος για το λαό ήταν τεράστιο
(AP Photo/Michael Sohn)

Σωστές αποδείχθηκαν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, δηλώνει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο παραδέχεται ότι το βάρος για το λαό ήταν «τεράστιο».

Σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, υπερασπίζεται την πολιτική της και υποστηρίζει ότι «αν δεν είχαμε δράσει ή είχαμε δράσει διαφορετικά, οι συνέπειες θα ήταν σήμερα πολύ χειρότερες».

«Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μας έδειξε ότι σε ορισμένες χώρες έπρεπε και πρέπει να διορθωθούν μερικές δυσλειτουργίες», τονίζει η κ. Μέρκελ σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή της στη Sueddeutsche Zeitung και αναγνωρίζει μεν ότι η οικονομική σύγκλιση είναι απαραίτητη, ειδικά ενόψει του παγκόσμιου ανταγωνισμού με την Κίνα, τις ΗΠΑ ή τη Νότια Κορέα, αλλά διευκρινίζει «αν όμως επρόκειτο απλώς για εξομοίωση προς την κατεύθυνση του ευρωπαϊκού μέσου όρου, τότε οι επόμενες κρίσεις ενδεχομένως θα μας έπλητταν σκληρά».

Η ίδια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους τίτλους «Καγκελάριος της λιτότητας και των προσφύγων», δηλώνει ότι δεν ασχολείται με αυτά και προσθέτει: «Εκείνο που μετράει είναι ότι η Νομισματική Ένωση και το ευρώ παρέμειναν», αλλά και το γεγονός ότι «βοηθήσαμε ανθρώπους που είχαν ανάγκη».

Ερωτώμενη δε αν δίχασε έτσι την Ευρώπη δύο φορές, απαντά:

Μπορεί κανείς να κρίνει τις αποφάσεις σε όλο το εύρος τους μόνον αν λάβει υπόψη του τι επίδραση θα είχε η αντίθετη πολιτική. Αν στην ευρω-κρίση και στη μεταναστευτική κρίση δεν είχαμε δράσει ή είχαμε δράσει διαφορετικά, αυτό, κατά τη γνώμη μου, θα είχε πολύ χειρότερες συνέπειες από ό,τι ορισμένα προβλήματα σήμερα. Αυτές δεν είναι αποφάσεις που λαμβάνονται ως σχέδια επί χάρτου, αλλά απαντήσεις στην πραγματική ζωή. Όταν 70 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι πρόσφυγες, τότε είναι κατανοητό ότι η Ευρώπη έπρεπε να ασχοληθεί με ένα εκατομμύριο εξ αυτών. Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές αντιπαραθέσεις, αλλά πρέπει να τις αντέξουμε. Και άλλωστε μάθαμε και κάτι από αυτήν την κατάσταση (…) Στο μεταξύ υπάρχει συναίνεση: προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, ευθύνη για την Αφρική, αναπτυξιακή πολιτική, ακόμα και στήριξη σε θέματα ασφάλειας και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας - όλα αυτά είναι αδιαμφισβήτητα μεταξύ όλων των κρατών-μελών. Συνεχίζουμε να διαφωνούμε στο ζήτημα του αν πρέπει όλα τα κράτη μέλη να δεχτούν ορισμένο αριθμό προσφύγων ή πρέπει να αφήσουμε μόνα τους τα κράτη μέλη της Μεσογείου και μερικά άλλα, που πλήττονται περισσότερο. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτά.

Τέλος η πολιτική

«Δεν είμαι διαθέσιμη για κανένα πολιτικό αξίωμα, οπουδήποτε, και αυτό περιλαμβάνει και την Ευρώπη». Με αυτή την φράση η κ. Μέρκελ, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, επιχείρησε για μία ακόμη φορά να βάλει τέλος στις εικασίες που την ήθελαν να διεκδικεί κάποιο αξίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνή οργανισμό μετά το τέλος της θητείας της στην Καγκελαρία το 2021.

Η δήλωση της στην SZ, «αισθάνομαι ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση καθήκοντος να ενώσω τις δυνάμεις μου με άλλους προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα έχει μέλλον», ερμηνεύθηκε από πολλούς αναλυτές ως ένδειξη ενδιαφέροντος, ενδεχομένως για την θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι η ίδια είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο και πριν από λίγους μήνες. Επιπλέον, πριν από λίγες μέρες είχε δηλώσει ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να παραμένουν στο αξίωμά τους "μέχρι να μην θέλει κανείς να τους βλέπει".

«Από τον ρόλο της Καγκελαρίου και με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί και την πόλωση, θεωρώ ευθύνη μου την προώθηση μιας καλής, λειτουργικής Ευρώπης», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση με τον κ. Ρούτε, ο οποίος από την πλευρά του υπερθεμάτισε λέγοντας: «Είναι σαφής σε ό,τι αφορά το τι θέλει να κάνει μετά την θητεία της και το σεβόμαστε όλοι». Έσπευσε επίσης να διευκρινίσει ότι ούτε ο ίδιος είναι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών, τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο κύριος Ρούτε τόνισαν ότι δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν την αμερικανική απαγόρευση για συνεργασία με την κινεζική Huawei στην κατασκευή δικτύων 5G. «Η Γερμανία έχει αναπτύξει ένα πολύ στοιχειοθετημένο σύστημα με το οποίο θα αποφασίσει για την συμμετοχή εταιριών στην κατασκευή του δικτύου 5G», δήλωσε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι έχουν τεθεί ειδικά κριτήρια ασφαλείας.

Παρόμοια τοποθετήθηκε και ο ολλανδός Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα εξεταστούν με προσοχή τα εθνικά συμφέροντα και τα θέματα εθνικής ασφάλειας, «αλλά δεν θα αποκλειστούν εκ των προτέρων χώρες ή επιχειρήσεις, λέγοντας "δεν είστε καλοί"».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ