ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Δεν βρίσκουν το διάδοχο του Γιούνκερ - Νέα Σύνοδος στις 30 Ιουνίου

Σύνοδος Κορυφής: Δεν βρίσκουν το διάδοχο του Γιούνκερ - Νέα Σύνοδος στις 30 Ιουνίου
AP Photo

Οι λεπτές διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής για να εξευρεθεί μια αποδεκτή από την πλειοψηφία των ηγετών προσωπικότητα που θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέτυχαν την Πέμπτη και συγκλήθηκε νέα Σύνοδος για τη διαχείριση της κρίσης την 30ή Ιουνίου.

«Δεν υπήρξε πλειοψηφία υπέρ κανενός υποψηφίου. Θα ξανασυναντηθούμε την 30ή Ιουνίου. Θα συνεχίσω τις διαβουλεύσεις», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου.

Τις ισχνές ελπίδες εξεύρεσης λύσης είχε ήδη διαγράψει ο Τουσκ έπειτα από την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

«Χθες ήμουν συγκρατημένα αισιόδοξος. Σήμερα είμαι περισσότερο συγκρατημένος παρά αισιόδοξος», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω Twitter μετά τη συζήτηση που είχε με τους δύο ηγέτες.

Ο Μακρόν δεν δέχεται να οριστεί υποψήφιος αυτός που προωθεί η Μέρκελ, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, 46 ετών, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ, δεξιά).

Η σύνοδος ξεκίνησε με μια πολύ σημαντική εξέλιξη: Οι επικεφαλής των πολιτικών οικογενειών των Σοσιαλιστών και του κεντρώου Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμήνυσαν το πρωί στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι δεν θα τον στηρίξουν. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος των ελπίδων του να αναλάβει πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ηγέτης των Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρ καθώς και μέλη της ομάδας του ΕΛΚ.

Ο Μακρόν, που είχε αντιταχθεί στον διορισμό του Βέμπερ, φέρεται ικανοποιημένος από αυτήν την τροπή. Όμως η Μέρκελ αρνήθηκε να το θεωρήσει δεδομένο. Επανέλαβε ότι στηρίζει το σύστημα των Spitzenkandidaten που ορίζονται από την κάθε πολιτική οικογένεια για να διεκδικήσουν την προεδρία της Κομισιόν και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση για τους διορισμούς σε αυτήν τη σύνοδο.

Το ΕΛΚ αποφάσισε να παραμείνει υποψήφιός του ο Βέμπερ, όπως εξήγησαν πολλά ηγετικά μέλη του. «Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν είναι νεκρός, μόλις φάγαμε μαζί», ήταν το καυστικό σχόλιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ιταλού Αντόνιο Ταγιάνι.

Οι δύο άλλοι υποψήφιοι είναι ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς για τους Σοσιαλιστές και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ από τη Δανία για τους κεντρώους-φιλελεύθερους του Renew Europe.

Ο υποψήφιος που θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τον Γιούνκερ θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 21 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες και να λάβει τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το πρόσωπο που θα είναι ικανό να συγκεντρώσει αυτήν την διπλή πλειοψηφία δεν είναι ακόμη γνωστό», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Όμως μία συμφωνία αρχίζει να διαμορφώνεται για την κατανομή των τεσσάρων θέσεων εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πρώτη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διεκδικεί την προεδρία της Επιτροπής –και αυτή η διεκδίκηση φαίνεται ότι δεν αμφισβητείται από καμία πλευρά– όμως θα χρειαστεί να προτείνει κάποιον άλλον υποψήφιο πέραν του Μάνφρεντ Βέμπερ, είπαν τρεις αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Φιλελεύθεροι θέλουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι Σοσιαλιστές θα λάβουν το πόστο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και θα μοιρασθούν τα πέντε χρόνια της θητείας του προέδρου του Κοινοβουλίου με τους Πράσινους (κάθε ένας από δυόμισι χρόνια).

Αλλά «αυτό μπορεί ακόμη να αλλάξει», προειδοποιεί Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μένει να βρεθούν τα ονόματα για κάθε ένα από τα πόστα αυτά. Η συμφωνία πρέπει να τηρεί την ισότητα και τις γεωγραφικές ισορροπίες. Ο Ντόναλντ Τουσκ έχει δεσμευθεί να προτείνει δύο γυναίκες.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε ότι δεν είναι υποψήφιος. Ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ, το όνομα του οποίου ακούστηκε για την προεδρία του Συμβουλίου, δεν έκανε καμία απολύτως δήλωση.

Η όποια συμφωνία θα πρέπει να τηρεί την απαίτηση για γεωγραφική ισοκατανομή. Ο Ντόναλντ Τουσκ έχει εξάλλου δεσμευθεί ότι τουλάχιστον δύο από τα κορυφαία αξιώματα θα τα καταλάβουν γυναίκες.

Πολλά άλλα δύσκολα ζητήματα τέθηκαν επίσης στην ημερησία διάταξη της Συνόδου. Για το πρώτο, την προσπάθεια να οριστεί το έτος 2050 ως η ημερομηνία που η ΕΕ θα γίνει κλιματικά ουδέτερη, υπήρξε αδιέξοδο έπειτα από 5 ώρες δύσκολων διαπραγματεύσεων, εξαιτίας του ότι μια φούχτα χώρες της ανατολικής Ευρώπης, υπό την ηγεσία της Πολωνίας, παρέμειναν ανυποχώρητες.

Μεγάλες καταναλώτριες ορυκτών καυσίμων, οι χώρες αυτές αρνούνται να δεσμευθούν χωρίς ξεκάθαρες δεσμεύσεις ότι θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή τους μετάβαση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για τα αξιώματα, μετά την πρώτη αποτυχία. Ωστόσο, οι δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων ηγετικών στελεχών του ΕΛΚ προδίδουν εκνευρισμό για τα πλήγματα που δέχθηκε ο υποψήφιός τους.

«Η θέση των ηγετών των Φιλελεύθερων και των Σοσιαλιστών αποφασίστηκε στο Παρίσι και στη Μαδρίτη», ερίζουν στελέχη της πολιτικής οικογένειας της κεντροδεξιάς. Το αδιέξοδο αποκρυσταλλώθηκε έπειτα από τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων.

«Διαπίστωσα μ' έναν βαθμό ευχαρίστησης, διασκέδασης, ικανοποίησης και ναι, ευτυχίας, ότι δεν είναι πολύ εύκολο να με αντικαταστήσουν», σχολίασε με γερή δόση ειρωνείας ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που θα παραμείνει επικεφαλής της Κομισιόν ως τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου.

Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το όνομα του διαδόχου του πριν από τη 2α Ιουνίου, την ημέρα της εναρκτήριας συνεδρίασης του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία αναμένεται να εκλεγεί ο πρόεδρος αυτού του οργάνου.

«Είναι ανάγκη να εξευρεθεί γρήγορα μια συμφωνία, διότι πρέπει να έχουμε μια λειτουργική Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαχειριστεί το Brexit, πάνω απ' όλα αν ο Μπόρις Τζόνσον γίνει πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου», υπογράμμιζε νωρίτερα ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, σημείωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ