ΚΟΣΜΟΣ

Γενί Σαφάκ: Ενδεχόμενο αποστολής του Γιαβούζ στο τεμάχιο 3 και θερμή σύγκρουση

Γενί Σαφάκ: Ενδεχόμενο αποστολής του Γιαβούζ στο τεμάχιο 3 και θερμή σύγκρουση
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Στις επόμενες κινήσεις του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και την πιθανότητα θερμής σύγκρουσης αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το sigmalive.com, η εφημερίδα εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής του «Γιαβούζ» για έρευνες στα «διαφιλονικούμενα» - κατά την Τουρκία - τεμάχια 3 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο καθηγητής σε θέματα οικονομικής ενέργειας στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, Γκιουρκιάν Κουμπάρογλου, μίλησε στην τουρκική εφημερίδα και σημείωσε πως: «Το Γιαβούζ ολοκλήρωσε την πρώτη του αποστολή και επέστρεψε στη Μερσίνα. Μετά τις εργασίες συντήρησης, επισκευής και την αναπλήρωση του προσωπικού, το γεωτρύπανό μας ενδέχεται να πάει πιο νότια, έγραψαν τα μέσα ενημέρωσης. Άρα το ‘πιο νότια’ τι σημαίνει; Το ‘πιο νότια’ σημαίνει ότι θα κινηθεί μέσα σε αμφιλεγόμενες (σ.σ. σύμφωνα με την Τουρκία )περιοχές, δηλ. σε περιοχές που η ε/κ πλευρά έχει παράσχει άδεια για έρευνες. Και ως πρώτη τέτοια περιοχή θεωρείται το αποκαλούμενο τεμάχιο 3».

«Σχεδόν όλη η περιοχή αυτή, για την οποία έχουν δώσει άδειες για έρευνες τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, θεωρείται αμφιλεγόμενη. Επομένως, είναι πολύ πιθανό μία σύγκρουση σε μία τέτοια διαφιλονικούμενη περιοχή να μετατραπεί σε πολύ θερμή», εκτίμησε ο ίδιος, σύμφωνα με το κυπριακό μέσο ενημέρωσης.

Στο δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα αναφέρει, επίσης: «Οι Τούρκοι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας τονίζουν τον κίνδυνο για θερμή σύγκρουση και απευθύνουν έκκληση για ψυχραιμία και στις δύο πλευρές. Παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας ωστόσο για ψυχραιμία, η Ε/κ διοίκηση δεν κάνει πίσω στην κλιμάκωση της κρίσης. Η πρόσφατη αδειοδότηση από την Ε/κ διοίκηση του αμφισβητούμενου από την Τουρκία τεμαχίου 7 σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες έχει στρέψει το βλέμμα στην αντίδραση της Άγκυρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ