ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Ο Χαφτάρ αδιαφορεί για την ειρήνη και την εκεχειρία στη Λιβύη

Ερντογάν: Ο Χαφτάρ αδιαφορεί για την ειρήνη και την εκεχειρία στη Λιβύη
AP Photo/Fateh Guidoum

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ αδιαφορούν για την ειρήνη και μια εκεχειρία στην χώρα, επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γκαμπονέζο ομόλογό του Αντάμα Μπάροου, ο Ερντογάν τόνισε πως η δήλωση του εκπροσώπου του Χάφταρ που είπε πως η κατάσταση στη Λιβύη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, είναι «πολύ σημαντική».

«Ελπίζουμε πως εκείνοι που ήρθαν στη διάσκεψη του Βερολίνου της 19ης Ιανουαρίου επίσης άκουσαν αυτή τη δήλωση και θα καθορίσουν ανάλογα τη στάση τους», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην «αδιάλλακτη» στάση του Χάφταρ.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χάφταρ επιδίωξε την Κυριακή να ανοίξει ένα νέο μέτωπο, μεταφέροντας τις δυνάμεις του προς την πόλη Μισράτα, που ελέγχει η αντιμαχόμενη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

«Μάχες μαίνονται σε όλες τις γραμμές του μετώπου», δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του LNA Αχμεντ Μισμαρί σε δημοσιογράφους στη Βεγγάζη, κατηγορώντας τον Ερντογάν που στέλενει στρατό για να υπερασπιστεί την Τρίπολη, έδρα της λιβυκής κυβέρνησης.

Την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε για ακόμη μια φορά ότι δεν μπορεί κανείς να αναμένει ότι ο Χάφταρ θα σεβαστεί την εκεχειρία μεταξύ των δυνάμεών του και των φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ