ΚΟΣΜΟΣ

Μετά το Brexit: Τελωνειακούς ελέγχους στα ευρωπαϊκά προϊόντα σχεδιάζει ο Τζόνσον

Μετά το Brexit: Τελωνειακούς ελέγχους στα ευρωπαϊκά προϊόντα σχεδιάζει ο Τζόνσον
Paul Ellis/PA via AP

Το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον να επιβάλει πλήρεις τελωνειακούς και συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα αγαθά μου εισέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια απόπειρα αύξησης της πίεσης ενόψει των εμπορικών συζητήσεων μεταξύ ΕΕ-Βρετανίας, αποκαλύπτει η βρετανική Telegraph.

Μετά την ιστορική αποχώρηση, χθες, της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ μετά από 47 χρόνια, οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει ειδοποίηση να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για ελέγχους.

«Σχεδιάζουμε πλήρεις ελέγχους σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά προέλευσης Ε.Ε. - πιστοποιητικά εξαγωγών, πιστοποιητικά ασφάλειας, ελέγχους υγείας ζώων, υγειονομικούς ελέγχους των ειδών που προορίζονται για τα σούπερ μάρκετ, που θα περνούν από τελωνεία και σημεία συνοριακών ελέγχων», ανέφερε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των Τόρις στην Telegraph. Αυτό «θα διπλασιάσει την πρακτική πρόκληση στα σύνορα τον Ιανουάριο του 2021», τόνισε η πηγή.

Η Βρετανία εκτός ΕΕ: Σαμπάνιες, ελπίδες και «God save the Queen»

Κατά την μετάβαση στην νέα εποχή ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι ο Brexit θα ανοίξει ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο «στο υπέροχο εθνικό μας δράμα».

Επισημαίνεται ότι η απόφαση σηματοδοτεί μια πλήρη μεταστροφή από την προηγούμενη στάση για «καμία συμφωνία», κατά την οποία δινόταν η υπόσχεση για μόνο ήπιους ελέγχους στα εισαγόμενα από την ΕΕ προϊόντα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχιζόμενη εισροή αγαθών, με περίπου 87% των αγαθών να εξαιρούνται των δασμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ