ΚΟΣΜΟΣ

Το παράδειγμα της Γουχάν, η άρση του lockdown και η αρχή μίας κρίσης

Το παράδειγμα της Γουχάν, η άρση του lockdown και η αρχή μίας κρίσης
(AP Photo/Mark Schiefelbein)

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πολίτες περιμένουν με ανυπομονησία την ανακοίνωση πως η πανδημία του κορωνοϊού περιορίστηκε και πως σύντομα, θα επιστρέψουν πίσω στη γνωστή τους καθημερινότητα.

Στη Γουχάν, όμως, την πόλη όπου ξέσπασε η πανδημία, η καθημερινότητα των ανθρώπων δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση να έχει επανέλθει...

Όταν οι αρμόδιοι αποφάσισαν να κάνουν άρση μερικών μέτρων στις 8 Απριλίου ύστερα από 76 μέρες γενικού lockdown, οι πολίτες και οι τοπικές επιχειρήσεις κατάλαβαν πως η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι τόσο εύκολη και ούτε τόσο γρήγορη.

Την ίδια μέρα, σε μία συνέντευξη Τύπου, ο Λούο Πίνγκ, ειδικός σε θέματα πανδημίας, δήλωσε πως σε μερικές περιοχές της πόλης είχε επανέλθει η λειτουργία στο 100%.

Λίγες μέρες μετά, και συγκεκριμένα στις 25 Απριλίου, μέλη της κυβέρνησης υποσχέθηκαν διπλή νίκη, λόγω του περιορισμού του κορωνοϊού αλλά και της γρήγορης ανάπτυξη της οικονομίας.

Ακόμα και τα φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όμως, είχαν κάποιες ενστάσεις και τόνισαν πως η επιστροφή στο 100% μοιάζει υπερβολικά αισιόδοξο σενάριο. Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιο την ώρα που τα έσοδά τους είναι μηδαμινά.

Οι ειδικοί, από την άλλη, επιμένουν πως η οικονομία στην πόλη της Γουχάν θα επανέλθει σε αρκετούς μήνες από τώρα.

«Θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε ο Λάρυ Χου, οικονομολόγος στο Macqarie Capital Limited.

«Η παραγωγή θα ανακάμψει πρώτα και στη συνέχεια η κατανάλωση γιατί πολλοί άνθρωποι το σκέφτονται δύο φορές να βγουν έξω. Αλλά μακροπρόθεσμα, σε τρία χρόνια, ο ιός θα πληγώσει την ανάπτυξη της Γουχάν».

Η μητρόπολη της Γουχάν έχει περισσότερους από 11 εκατομμύρια κατοίκους, περισσότερους από πολλές πόλεις της Αμερικής και ακόμα, θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Κίνα.

Η πρώτη έξαρση του κορωνοϊού εντοπίστηκε στη Γουχάν στα μέσα του Δεκεμβρίου και όταν αυτή χειροτέρευσε, η πόλη ασφάλισε τα σύνορά της από την υπόλοιπη Κίνα στις 23 Ιανουαρίου με στόχο να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Σε μία νύχτα όλα άλλαξαν. Σε μερικά σημεία της πόλης οι άνθρωποι έμειναν μέσα στα σπίτια τους για μήνες, μη μπορώντας να ψωνίσουν τα απαραίτητα. Με το lockdown να αποτελεί πια παρελθόν, η κυβέρνηση ευελπιστεί να δει τα καταστήματα να λειτουργούν κανονικά, την ώρα που το Πεκίνο πιέζει με τη σειρά του για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο οικονομολόγος Σον Ρόουτς υποστηρίζει πως η Γουχάν θα πρέπει να αποτελέσει μάθημα για τις υπόλοιπες χώρες. «Τα lockdowns έχουν δυσανάλογα αποτελέσματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Στις 21 Απριλίου, σε έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους της πόλης, πολλά μαγαζιά είχαν παραμείνει κλειστά.

Το Ακαθόριστο Εγχώριο Προϊόν γνώρισε πτώση 40% στο πρώτο μισό του 2020 ενώ το λιανεμπόριο 15% το μήνα του Μαρτίου.

«Άνοιξα για δύο μέρες. Κανένας πελάτης δεν ήρθε να φάει, όπως τότε που ήταν απαγορευμένο και είχε μόνο δύο με τρεις παραγγελίες για online delivery. Το κόστος του να ανοίξω είναι μεγαλύτερο και έτσι έκλεισα ξανά», είπε ένας καταστηματάρχης.

Πολλοί καταστηματάρχες φοβούνται πως η βοήθεια από την κυβέρνηση θα καθυστερήσει και δεν θα σώσει τις επιχειρήσεις του, με αποτέλεσμα εκείνοι να βάλουν οριστικό λουκέτο. Μέχρι και σήμερα, τα γυμναστήρια και οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστά χωρίς να έχουν σχέδια για άμεση επαναλειτουργία.

Γνωστές αλυσίδες έχουν αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν και δεν αφήνουν τους πελάτες τους να εισέρχονται εντός του χώρου τους. Πλέον, έχουν τοποθετηθεί τραπέζια εκτός και οι υπάλληλοι δίνουν τις παραγγελίες κατευθείαν στον εκάστοτε πελάτη.

Wuhan shows the world that the end of lockdown is just the beginning of the Covid-19 crisis, by David Culver

ΔΗΜΟΦΙΛΗ