ΚΟΣΜΟΣ

Ιος Ζίκα: οι άντρες πρέπει να ανησυχούν περισσότερο από τις γυναίκες

Ιος Ζίκα: οι άντρες πρέπει να ανησυχούν περισσότερο από τις γυναίκες
REUTERS/Jorge Cabrera

Οι άντρες έχουν περισσότερους λόγους να ανησυχούν από ότι οι γυναίκες, αν έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε μια χώρα όπου έχει εντοπιστεί ο ιός Ζίκα. Αυτό υποστηρίζει ο Dr. Ουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής στο πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο Βάντερμπιλτ.

Ο ιός Ζίκα έχει εντοπιστεί στο σπέρμα αντρών που έχουν μολυνθεί. Είναι άγνωστο για πόσο διάστημα παραμένει στον οργανισμό αλλά και για πόσο ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής πράξης.

Με τις εκτιμήσεις του κ. Σάφνερ συμφωνούν και άλλοι ειδικοί που ερευνούν τον ιό Ζίκα. Εάν ένας άντρας μολυνθεί με τον ιό από κάποιο τσίμπημα κουνουπιού, θα μπορούσε ενδεχομένως να μολύνει την σύντροφό του μέσω της ερωτικής πράξης και να θέσει το αγέννητο παιδί τους σε κίνδυνο. Το παιδί μπορεί να εμφανίσει μικροκεφαλία, μια καταστροφική νευρολογική γενετική ανωμαλία.

Καθώς δεν υπάρχει ακόμα κάποιος τρόπος να εντοπιστεί πόσο καιρό παραμένει ο ιός στο σπέρμα, δεν μπορεί να καταστεί σαφές για πόσο καιρό ο άντρας θα πρέπει να ανησυχεί να μην μολύνει τη σύντροφό του.

Ο Τομ Σκίνερ, εκπρόσωπος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, δήλωσε πως το κέντρο θα ξεκινήσει σύντομα έρευνα, ωστόσο συμβουλεύει τους άντρες που επιστρέφουν από μια χώρα που υπάρχει ο ιός, να απέχουν για κάποιο χρονικό διάστημα από το σεξ, ή να φοράνε προφυλακτικό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και γι’αυτό δεν χρειάζεται να ανησυχούν το ίδιο. Η γυναίκα μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο αγέννητο παιδί της μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και ο Ζίκα δεν αντέχει πολύ στο αίμα.

“Μετρήσαμε τον ιό στο αίμα των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί και συνήθως καθαρίζει από αυτό μέσα σε πέντε με επτά μέρες, δέκα το πολύ”, ανέφερε ο Dr. Αντονι Φαουτσι.

“Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι προηγούμενη προσβολή στον ιό Ζίκα συνιστά κίνδυνο για γενετικές ανωμαλίες σε μελλοντικές εγκυμοσύνες”, αναφέρει ο Αμερικανικός Γυναικολογικός Σύνδεσμος.

Why men need to worry about Zika virus

By Elizabeth Cohen, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ