ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο

Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο
AP Photo/ Evan Vucci

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης κρίσιμα διμερή και περιφερειακά ζητήματα, όπως η Λιβύη, η Συρία και η Ανατολική Μεσόγειος».

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι τελευταίες προσπάθειες για την εξάλειψη της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και για την επανεκκίνηση των οικονομιών των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι συζήτησαμ την κατάσταση στη Λιβύη και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε «ορισμένα ζητήματα» που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην περιοχή αυτήν.

«Μια νέα εποχή μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινά μετά το τηλεφώνημά μας. Συμφωνήσαμε σε ορισμένα θέματα», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση TRT.

Πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το θέμα της Λιβύης και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σημειώνεται πως προ ολίγων ημερών, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο χάρτης με τις περιοχές που ζήτησε άδεια ερευνών η Τουρκία

Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα έναν χάρτη με τις περιοχές όπου ζήτησε άδεια ερευνών και εξορύξεων η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ. Η περιοχή αφορά επτά σημεία που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πάνω στη νοητή γραμμή που ξεκινά από τα βορειανατολικά της Ρόδου, συνεχίζει ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου περνάει ανατολικά της Κρήτης και καταλήγει στα νοτιοανατολικά της μεγαλονήσου.

Η γραμμή FE στο χάρτη είναι το όριο όπου ξεκινάει η «ΑΟΖ» της Λιβύης, όπως υποστηρίζουν στο μνημόνιο που υπέγραψαν Αγκυρα και Τρίπολη, νότια του οποίου δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει έρευνες της Τουρκίας με παραχώρηση «δικαιωμάτων» από την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης.

thumbs b c bb9dd1df75e6077402df0286e4945a1e copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ