ΚΟΣΜΟΣ

Είκοσι Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στα σύνορα με την Κίνα

Είκοσι Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στα σύνορα με την Κίνα
AP PHOTO

Τουλάχιστον 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν με κινεζικά στρατεύματα σε διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ινδικός στρατός.

Νωρίτερα σήμερα ο στρατός είχε ανακοινώσει πως τρεις Ινδοί -ένας αξιωματικός και δύο στρατιώτες-σκοτώθηκαν σε μια «βίαιη αντιπαράθεση» με κινεζικά στρατεύματα στις πρώτες απώλειες έπειτα από 53 χρόνια ως αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις και γειτονικές χώρες.

Στην τελευταία τους ανακοίνωση, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις τόνισαν πως 17 βαριά τραυματισμένοι Ινδοί στρατιώτες υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Η Κίνα και η Ινδία έχουν εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση στην κοιλάδα Γκαλουάν, στα δυτικά Ιμαλάια εδώ και εβδομάδες με τη μία να κατηγορεί την άλλη για παράνομη είσοδο στο έδαφός της.

Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας Rajnath Singh συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, τον Αρχηγό Άμυνας και τους αρχηγούς του Στρατού, του Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας για να επανεξετάσουν την επιχειρησιακή κατάσταση στην Ανατολική Λαντάκ, δήλωσε ο στρατός.

«Η Ινδία και η Κίνα συζητούν μέσω στρατιωτικών και διπλωματικών διαύλων την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην παραμεθόρια περιοχή στο Ανατολικό Λαντάκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας Anurag Srivastana.

Ανέφερε ακόμα ότι οι ανώτεροι διοικητές «συμφώνησαν για μια διαδικασία τέτοιας αποκλιμάκωσης» κατά τη διάρκεια μιας «παραγωγικής συνάντησης» το Σάββατο 6 Ιουνίου, και ότι οι διοικητές εδάφους είχαν συναντηθεί σχετικά με την εκτέλεση της διαδικασίας.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι τη Δευτέρα «ινδικά στρατεύματα παραβίασαν σοβαρά τη συναίνεσή μας και διέσχισαν δύο φορές τα σύνορα για παράνομες δραστηριότητες και προκάλεσαν και επιτέθηκαν στο κινεζικό προσωπικό που οδήγησε σε σοβαρή φυσική σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών».

«Η Κίνα έχει υποβάλει έντονη διαμαρτυρία στην πλευρά της Ινδίας, και για άλλη μια φορά ζητάμε επισήμως από την πλευρά της Ινδίας να ακολουθήσει τη συναίνεσή μας και να ρυθμίσει αυστηρά τα στρατεύματά της πρώτης γραμμής και να μην ξεπεράσει τη γραμμή και να μην προκαλέσει προβλήματα ή να κάνει μονομερείς κινήσεις που μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα», πρόσθεσε ο Ζάο, όπως μεταδίδει το CNNi.

«Και οι δύο συμφωνήσαμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα μέσω διαλόγου και να καταβάλουμε προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και τη διατήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας στην παραμεθόρια περιοχή», συνέχισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ