ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Έχουμε μείνει πίσω στην μάχη κατά της πανδημίας

Ερντογάν: Έχουμε μείνει πίσω στην μάχη κατά της πανδημίας
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, Σάββατο, ότι η χώρα του έχει μείνει λίγο πίσω στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, τη χρήση μάσκας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα μπορέσουν οι πολίτες να προστατευθούν και η οικονομία να ανακάμψει κατά το δεύτερο τρίμηνο.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι έχουμε χάσει την θέση μας στον αγώνα κατά της πανδημίας. Αλλά έχουμε στόχο να βγάλουμε την πανδημία από την ατζέντα μας με το να σεβόμαστε τους κανόνες υγιεινής, χρήσης μάσκας και κοινωνικής αποστασιοποίησης», είπε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Οι ενδείξεις για οικονομική ανάκαμψη είναι «αρκετά ισχυρές» από τον Μάιο και «αναμένουμε σημαντικό μονμέντουμ από το δεύτερο τρίμηνο του έτους», πρόσθεσε.

Αυτό τον μήνα, η Τουρκία άνοιξε εστιατόρια και καφετέριες και ήρε τις διαταγές για παραμονή στο σπίτι το σαββατοκύριακο, καθώς και τις περισσότερες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Αλλά από την 1η Ιουνίου, τα νέα κρούσματα διπλασιάστηκαν σε σχεδόν 1.600 την ημέρα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για ένα νέο κύμα.

Καθώς οι Τούρκοι ξεχύθηκαν σε δρόμους, πάρκα, εμπορικά κέντρα και σε σημεία διακοπών, οι μάσκες προσώπου έγιναν υποχρεωτικές σε μεγάλες πόλεις την Πέμπτη. Την Παρασκευή καταγράφηκαν 1.200 νέα κρούσματα με τα συνολικά κρούσματα να ξεπερνούν τις 185.000, και τη χώρα να βρίσκεται στην 13η θέση στον κόσμο.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη χώρα έφτασε τις 4.905, καθώς 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φαρετίν Κοτσα, οι ιαθένετες από τον ιό ανέρχονται σε 157.516, ενώ 769 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ