ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορηματική διάψευση της Τουρκίας στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

Κατηγορηματική διάψευση της Τουρκίας στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας
REUTERS/ MARKO DJURICA

Η Άγκυρα διαψεύδει κατηγορηματικά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, όπου καταγγέλλεται ότι η Τουρκία έχει στείλει εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες πίσω στην εμπόλεμη πατρίδα τους.

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζει ότι οι “ισχυρισμοί” της Διεθνούς Αμνηστίας “δεν αντανακλούν με οιοδήποτε τρόπο την πραγματικότητα”.

Η Τουρκία εξακολουθεί να ακολουθεί πολιτική “ανοιχτής πόρτας” απέναντι στους άμαχους που εγκαταλείπουν τη Συρία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της 2,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, το μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων παγκοσμίως όπως επισημαίνεται, γεγονός που καταδεικνύει πως “σέβεται σχολιαστικά την αρχή του να μην κινδυνεύουν οι πρόσφυγες να πέσουν στα χέρια των διακινητών (το αποκαλούμενο refoulement)”.

“Η Τουρκία, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, είναι δεσμευμένη στο να συνεχίσει να παρέχει προστασία σε Σύρους που φεύγουν από τη βία και την αστάθεια”, προσθέτει η Άγκυρα.

Ακόμα, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει “θλιβερό” ότι “κάποιες χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους με φράχτες από συρματόπλεγμα φρόντισαν να μοιραστούν τόσο έντονα” με την κοινή γνώμη τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας.

Κι αυτό την ώρα που “η χώρα μας έχει κινητοποιήσει κάθε είδους μέσο για τους Σύρους”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ