ΚΟΣΜΟΣ

Σε ψήφο εμπιστοσύνης προχωρά η ιταλική βουλή για τα «κόκκινα δανεια»

Σε ψήφο εμπιστοσύνης προχωρά η ιταλική βουλή για τα «κόκκινα δανεια»
REUTERS

Η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης για τροπολογία που αφορά τις κρατικές εγγυήσεις σε τράπεζες που επιδιώκουν να προχωρήσουν στην πώληση «κόκκινων δανείων» και να δημιουργήσουν μια εταιρεία συμμετοχών για τα μικρά συνεταιριστικά πιστωτικά ιδρύματα.

Η υπουργός Κοινοβουλευτικών Σχέσεων Μαρία Έλενα Μπόσκι, κάλεσε την Γερουσία σε ψηφοφορία, η οποία θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα, με στόχο την επιτάχυνση εφαρμογής του έκτακτου διατάγματος που χωρίς την κοινοβουλευτική έγκριση θα πάψει να ισχύει.

Στην περίπτωση που η ιταλική κυβέρνηση χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί, σενάριο που δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή.

Το διάταγμα που έχει ήδη εγκριθεί από την κάτω βουλή, προβλέπει την παροχή εγγυήσεων για την βοήθεια των τραπεζών ώστε να απαλλαγούν από «κόκκινα δάνεια» ύψους 200 δις ευρώ που έχουν συσσωρευτεί στους ισολογισμούς τους κατά την διάρκεια τριών ετών ύφεσης.

Το σχέδιο, έχει πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από συνομιλίες μηνών, και προβλέπει την μετατροπή των δανείων σε τίτλους τους οποίους στη συνέχεια θα μπορούν να πωλούν.

Επιπλέον στο διάταγμα περιλαμβάνονται μέτρα για την δημιουργία μιας εταιρίας συμμετοχών με 371 συνεταιριστικά πιστωτικά ιδρύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ