ΚΟΣΜΟΣ

Γκάφα της βασίλισσας Ελισάβετ: Αποκάλεσε αγενείς Κινέζους αξιωματούχους

Γκάφα της βασίλισσας Ελισάβετ: Αποκάλεσε αγενείς Κινέζους αξιωματούχους
REUTERS/ POOL

Μία γκάφα της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία αποκάλεσε “εξαιρετικά αγενείς” τους Κινέζους αξιωματούχους, πιάστηκε στην κάμερα από το προσωπικό του Παλατιού και κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Η Ελισάβετ είχε συνομιλία χθες με την αξιωματικό της αστυνομίας του Λονδίνου Λούσι ντ' Ορσι. Η ντ’Όρσι περιέγραψε στη βασίλισσα τις δυσκολίες που συνάντησε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Ζι Τζινπίνγκ στο Λονδίνο τον περασμένο Οκτώβριο.

Όταν της είπε ότι είχε την εποπτεία των μέτρων ασφαλείας κατά την επίσκεψη, η βασίλισσα απάντησε: “Ω, συμφορά!”.

“Δεν ξέρω αν το μάθατε, αλλά υπήρξαν αρκετές δύσκολες στιγμές για μένα”, συνέχισε η αστυνομικός, πράγμα στο οποίο η βασίλισσα απάντησε καταφατικά.

“Υπήρξαν πολύ αγενείς με την πρεσβευτή”, σχολίασε η Ελισάβετ, αναφερόμενη στην αποχώρηση των Κινέζων αξιωματούχων από συνάντηση με την Μπάρμπαρα Γούντογουορντ, πρεσβευτή της Βρετανίας στην Κίνα, λέγοντας ότι η επίσκεψή τους τελείωσε.

Όπως μεταδίδει το CNN, εκπρόσωπος των ανακτόρων αρνήθηκε να σχολιάσει “ιδιωτικές συνομιλίες της βασίλισσας” και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη των Κινέζων αξιωματούχων ήταν επιτυχής και όλα τα μέλη συνεργάστηκαν για την ομαλή διεξαγωγή της.

Ερωτηθείς για το σχόλιο της βασίλισσας, ο εκπρόσωπος του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Λου Κανγκ σημείωσε ότι “η επίσκεψη σηματοδότησε μια χρυσή εποχή στις διμερείς σχέσεις Κίνας-Ηνωμένου Βασιλείου”.

Σημειώνεται ότι το σχόλιο της βασίλισσας έγινε λίγες μόλις ώρες μετά την γκάφα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που δήλωσε ότι η Νιγηρία και το Αφγανιστάν είναι ίσως οι πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο.

Τα σχόλια του Κάμερον προκάλεσαν διαδικτυακό τριγμό, αλλά και την οργισμένη αντίδραση του εκπροσώπου του προέδρου της Νιγηρίας, ο οποίος τα χαρακτήρισε “ντροπιαστικά”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ