ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Κάμερον: Ψηφίστε υπέρ της παραμονής για χάρη των μελλοντικών γενεών

Ντ. Κάμερον: Ψηφίστε υπέρ της παραμονής για χάρη των μελλοντικών γενεών
REUTERS/ STEFAN WERMUTH

Έκκληση στους Βρετανούς, να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., για χάρη των μελλοντικών γενεών, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κάμερον κάλεσε τους πιο ηλικιωμένους ψηφοφόρους να συλλογιστούν τον αντίκτυπο που θα έχει στη Βρετανία και στις μελλοντικές γενιές, μια έξοδός της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Θα είσαι μόνον εσύ πίσω από το παραβάν. Μόνον εσύ, που θα πάρεις μια απόφαση η οποία θα επηρεάσει το μέλλον σου, το μέλλον των παιδιών σου, το μέλλον των εγγονιών σου", δήλωσε σε ομιλία του από το πρωθυπουργικό του γραφείο ο Κάμερον, προσθέτοντας ότι θέλει να απευθυνθεί απ' ευθείας σε ανθρώπους "της δικής μου γενιάς και μεγαλύτερους".

Μέσα στην ΕΕ "έχουμε το καλύτερο από δύο κόσμους. Σκεφτείτε τα όνειρα και τις προσδοκίες των παιδιών σας" τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ένα Brexit θα ήταν "τρομερός κίνδυνος" για την οικονομία της χώρας.

"Δεν μπορούν να αναιρέσουν την απόφαση που θα πάρουμε", υπογράμμισε. "Αν ψηφίσουμε έξω, αυτό είναι. Είναι αμετάκλητο. Θα φύγουμε από την Ευρώπη για τα καλά και η επόμενη γενιά θα πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες πολύ περισσότερο απ' ό,τι εμείς οι υπόλοιποι".

Σημειώνεται ότι δύο μέρες μόλις πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., και στον απόηχο της δολοφονίας της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινή γνώμη είναι τόσο πολύ μοιρασμένη, ώστε το αποτέλεσμα θα κριθεί στο νήμα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ORB στην εφημερίδα Daily Telegraph, υπέρ της παραμονής τάσσεται το 53% των Βρετανών, 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ το 46% τάσσεται κατά, μια πτώση 3 μονάδων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του οργανισμού κοινωνικής έρευνας NatCen ο οποίος χαίρει γενικής εκτίμησης, η υποστήριξη για την παραμονή βρίσκεται στο 53% ενώ για την αποχώρηση στο 47%.

Αντίθετα, όμως, μια σφυγμομέτρηση που έγινε στο διαδίκτυο από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times έδειξε ότι προηγούνται όσοι θέλουν το Brexit με ποσοστό 44%, μια άνοδος μιας μονάδας, ενώ αυτοί υπέρ της παραμονής βρίσκονται στο 42%, μια πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων. Η σφυγμομέτρηση αυτή έγινε το Σαββατοκύριακο μετά τη δολοφονία της Κοξ.

Πριν από τον θάνατο της Κοξ, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η κοινή γνώμη έτεινε προς την αποχώρηση από την ΕΕ με μεγαλύτερα ποσοστά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ