ΚΟΣΜΟΣ

Οι πλουσιότεροι του κόσμου έχασαν δισεκατομμύρια μετά το Brexit

Οι πλουσιότεροι του κόσμου έχασαν δισεκατομμύρια μετά το Brexit
REUTERS/Leonhard Foeger

Οι 400 πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου έχασαν συνολικά 127.4 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω Brexit.

Μετά την γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων από την καταμέτρηση των ψήφων, τα χρηματιστήρια σ' όλο τον κόσμο, όπως και οι αγορές, άρχισαν να πέφτουν δραματικά, όπως και η αξία της στερλίνας.

Οι δισεκατομμυριούχοι έχασαν το 3.2% της αξίας των ομολόγων τους, ενώ στους 15 πιο ισχυρούς Βρετανούς «διαγράφηκαν» 5.5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο μεγάλος χαμένος ήταν ο πλουσιότερος άνδρας της Ευρώπης, ο Αμάνσιο Ορτέγκα ιδιοκτήτης της αλυσίδας ένδυσης Zara, ο οποίος εκτιμάται ότι έχασε περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια μόλις ημέρα.

Την ίδια στιγμή, ακόμη εννιά εκατομμυριούχοι είδαν την περιουσία τους να μειώνεται, αντί να αυξάνεται, κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Μεταξύ αυτών οι Μπιλ Γκέιτς, Τζεφ Μπέζος και ο Τζέραλντ Κάβεντις Γκρόσβενορ, πλουσιότερος άνθρωπος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας αναφέρει πως «θα κάνει ότι χρειαστεί» για να διασφαλίσει τη νομισματική σταθερότητα και την αξία της στερλίνας. Οι εταιρείες HBSC και Goldman Sachs απειλούσαν ήδη πριν το δημοψήφισμα, να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους από τη Βρετανία ακριβώς για αυτούς τους κινδύνους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ