ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Πρώην αντάρτης του UÇK καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου

Κόσοβο: Πρώην αντάρτης του UÇK καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου
Φωτογραφία αρχείου από την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2001, στην οποία ένας μαχητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UÇK) περπατά έξω από το χωριό Ματέιτσε (Matejce) της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Αλβανούς μαχητές και στρατιωτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ είχαν ενταθεί με τον UÇK να κάνει λόγο για πόλεμο υπέρ της ισονομίας και αγώνα για ίσα δικαιώματα εντός της ΠΓΔΜ David Greedy/Getty Images

Διεθνές ειδικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα έναν Κοσοβάρο –πρώην μέλος της οργάνωσης ανταρτών του UÇKσε οκτώ χρόνια κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου σε βάρος Σέρβων αμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο (1998-1999).

Απότελούμενο από Ευρωπαίους δικαστές το τριμελές δικαστήριο στη Μιτρόβιτσα (Mitrovicës/Mitrovica) «έκρινε ένοχο τον Τζεμσίτ Κρασνίτσι για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η EULEX –η Αποστολή της ΕΕ για την επιβολή του κράτους δικαίου στο Κόσοβο.

Ο Τζεμσίτ Κρασνίτσι (Xhemshit Krasniqi) ήταν υπεύθυνος για «παράνομες φυλακίσεις, βασανιστήρια πολλών αυτοπτών μαρτύρων και αμάχων» στα στρατόπεδα του UÇK Κούκες (Kukës) και Καχάν (Kajan) στην Αλβανία και στο Πρίζρεν (Prizren) του Κοσόβου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Κρασνίτσι συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από ανθρωποκυνηγητό των αρχών ασφαλείας. Είχε πολεμήσει εναντίον των σερβικών δυνάμεων στο Κόσοβο στις τάξεις του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UÇK). Ο πρώην διοικητής των ανταρτών και πρώην πρωθυπουργός της νεότευκτης Δημοκρατίας Ραμούς Αραντινάι (Ramush Haradinaj) είχε επισκεφθεί την οικογένεια του συλληφθέντα προς στήριξη.

Xhemshit Krasniqi kla atrocities

Πηγή: balkanblog.org

Xhemshit Krasniqi telegrafi

Πηγή: Telegrafi

xhemshitt Kosova Press

Πηγή: KosovaPress

Στη σύγκρουση αναμετρήθηκαν οι Αλβανοί αυτονομιστές αντάρτες και οι δυνάμεις της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Ο πόλεμος στοίχισε τη ζωή περίπου 14.000 ανθρώπων και την έκβασή του έκρινε η επέμβαση του NATO την άνοιξη του 1999. Τα αεροπορικά πλήγματα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου διήρκησαν 78 ημέρες και οδήγησαν στην υποχώρηση των σερβικών δυνάμεων. Η σερβική επαρχία της πάλαι ποτέ κραταιάς Γιουγκοσλαβίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008.

Η EULEX αναπτύχθηκε στο Κόσοβο μερικούς μήνες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας με σκοπό την ανοικοδόμηση κράτους δικαίου, καθώς και τη διαχείριση ιδιαίτερα λεπτών υποθέσεων.

Η σύλληψη του Τζεμσίτ Κρασνκίτσι - Πηγή: Youtube/Gazeta Fjala

ΔΗΜΟΦΙΛΗ