ΚΟΣΜΟΣ

Η «Σιδηρά Κυρία της Μανιπούρ» - 16 χρόνια απεργία πείνας για τη γυναίκα-σύμβολο

Η «Σιδηρά Κυρία της Μανιπούρ» - 16 χρόνια απεργία πείνας για τη γυναίκα-σύμβολο
reuters

Η Irom Chanu Sharmila είναι μία γυναίκα - έμπνευση. Τολμά, δεν φοβάται και παλεύει για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Είναι γνωστή ως η «Σιδηρά Κυρία της Μανιπούρ» και έγινε σύμβολο της αντίστασης κατά της κρατικής βίας στην Ινδία.

Πριν από 16 χρόνια ξεκίνησε απεργία πείνας παλεύοντας για ένα καλύτερο αύριο. Στις 2 Νοεμβρίου 2000 αποφάσισε να σταματήσει να λαμβάνει τροφή και νερό διαμαρτυρόμενη για έναν νόμο που επέτρεπε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ινδίας να συλλαμβάνουν τους πολίτες χωρίς ένταλμα και να τους σκοτώνουν, με την υποψία και μόνο ότι στρέφονται κατά του κράτους. Από τότε της παρέχουν τροφή και νερό μέσω ενός σωλήνα.

india 2

Σήμερα, 16 χρόνια μετά και έπειτα από σχεδόν 500 εβδομάδες απεργίας πείνας η 44χρονη «Σιδηρά Κυρία» αναμένεται να απολαύσει το πρώτο της γεύμα. Ενώπιον του δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα να βρει έναν άλλον τρόπο ώστε να παλέψει για να καταργηθεί αυτός ο ανεπίτρεπτος νόμος.

Τηλεοπτικά συνεργεία, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές από όλον τον κόσμο βρέθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου και άκουσαν έκπληκτοι την απόφασή της να σταματήσει την απεργία πείνας. Δεν είχε ενημερώσει ούτε τις οικογένειά της, ούτε τους φίλους της.

«Περισσότεροι από 60 δημοσιογράφοι με έχουν προσεγγίσει για να τους μιλήσω. Δεν θέλω όμως να πω κάτι μέχρι να μιλήσω με την Sharmila» είπε ο αδελφός της.

india 4

Η μητέρα της έχει να την δει από την μέρα που ξεκίνησε την απεργία πείνας καθώς η Sharmila ορκίστηκε να επιστρέψει μόνο νικήτρια στο σπίτι της.

«Έχω να δω την κόρη μου 16 ολόκληρα χρόνια. Της έχω δώσει όμως την ευλογία μου» είπε η 84χρονη μητέρα της.

Επόμενη αποστολή για την γυναίκα – σύμβολο της Ινδίας είναι η ενασχόληση με την πολιτική. Ήδη πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να συνεργαστούν μαζί της. Στο πλευρό της έχει απλούς ανθρώπους, ακτιβιστές, φίλους και αγνώστους, που είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν κάθε κίνησή της. Δηλώνουν συγκινημένοι για την προσπάθειά της όλα αυτά τα χρόνια και λένε ότι θα στηρίξουν και την επιλογή της να κατέβει στον πολιτικό στίβο.

(Πηγή φωτογραφιών: Reuters)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ