ΚΟΣΜΟΣ

Ζάιμπερτ: Το Brexit δεν μπορεί να πάρει παράταση

Ζάιμπερτ: Το Brexit δεν μπορεί να πάρει παράταση
REUTERS/Thomas Peter

Το δημοσίευμα των Sunday Times σύμφωνα με το οποίο «το Brexit μπορεί να μετατεθεί στα τέλη του 2019» σχολίασε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν αλλάξει θέση σχετικά με το Brexit και εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα εξόδου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας συμπληρώνοντας ότι «αν αυτό συμβεί το 2019, θα υπερβεί κατά πολύ την αντίληψή μας περί εκκρεμότητας».

«Δεν έχουμε νέα θέση σχετικά με το πώς θα προχωρήσουμε με την Μ. Βρετανία σε σχέση με το Brexit. Εναπόκειται στην Μ. Βρετανία να ξεκαθαρίσει πώς θέλει να διαμορφώσει τις μελλοντικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η ίδια θέση που παρουσιάστηκε αναλυτικά, όταν η νέα πρωθυπουργός βρέθηκε στο Βερολίνο» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

Η Μ. Βρετανία είναι, σήμερα, κράτος-μέλος της ΕΕ με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και για όλα τα υπόλοιπα θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε πραγματικά μόνο όταν επικαλεστεί το Άρθρο 50, όταν δηλαδή θα έχει υποβάλει την αίτησή της για έξοδο. Η κυρία Μέι είχε ανακοινώσει ότι αυτό δεν θα γίνει πριν από το τέλος του έτους. Δεν υπάρχει για αυτό κάποια καινούργια γερμανική και πιστεύω ούτε ευρωπαϊκή θέση.

«Αν το Άρθρο 50 ενεργοποιείτο πράγματι μόλις το 2019, αυτό σίγουρα θα υπερέβαινε κατά πολύ την αντίληψή μας περί εκκρεμότητας. Πρόκειται για δυόμισι χρόνια».

Πρόσθεσε όμως ότι κανένας δεν ερμήνευσε κατ' αυτό τον τρόπο τις δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ